E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17586
Lasīšanai: 2 minūtes
1
15
1
15

Savstarpējo prasījumu ieskaits

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2019
Elīna

Labdien! Jautājums par amatpersonas avansa norēķiniem uzņēmumā. Gada laikā ir izveidojusies situācija, ka uzņēmuma amatpersona ir veikusi pirkumus uzņēmuma vajadzībām (ir iesniegti nepieciešamie attaisnojuma dokumenti). Uzņēmums amatpersonai ir parādā paprāvu summu. Savukārt amatpersona uzņēmumā ir paņēmusi aizdevumu. Vai ir iespējams dzēst amatpersonas aizņēmumu no avansa norēķiniem? Ja iespējams, kā to pareizi izdarīt?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019

Minētā jautājuma risinājumā būtu piemērojams savstarpējo prasījumu ieskaita jēdziens. Saskaņā ar Civillikuma 1846. pantu ar ieskaitu jāsaprot prasījuma dzēšana ar pretprasījumu.

Saskaņā ar Civillikuma 1854. pantu ar pienācīgā kārtā priekšā liktu un atzītu ieskaitu prasījums tiek dzēsts (pilnīgi vai daļēji), tāpat kā ar samaksu, ar visiem blakus prasījumiem (Civillikuma 1842. pants), proti, no tā laika, no kura tam stāvējis pretim pretprasījums kā ieskaitāms.

Tas nozīmē, ka Sabiedrība var veikt savstarpējo norēķinu ieskaitu ar tās valdes locekli, pienācīgā kārtā to informējot par ieskaitu.

Par attiecīgo ieskaita izdarīšanu ir sastādāms savstarpējo norēķinu akts, norādot, kādi prasījumi (un summas) tiek savstarpēji dzēstas.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas