E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17581
Lasīšanai: 2 minūtes
3
1
3
1

Īres līgumā ir noteiktas dzīvokļa īpašnieka un īrnieka tiesības un pienākumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2019
Nika

Labdien! Es kopā ar savu mazgadīgo dēlu dzīvoju municipālajā dzīvoklī ar beztermiņa līgumu. Mans vīrs strādā ārzemēs. Viņš nav ierakstīts īres līgumā, un negribam veikt šo ierakstu. Ja vīrs nopirks dzīvojamo platību ārzemēs vai Latvijā, vai tas ietekmēs manas tiesības ar bērnu izmantot pašvaldības dzīvokli? Paldies!

A
atbild:
29. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Īpašniekam, kas šajā gadījumā ir pašvaldība, attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības – to nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pants; īpašniekam ir tiesības nodot dzīvokļa īpašumu lietošanā citām personām.

Savukārt likums “Par dzīvojamo telpu īri” reglamentē dzīvojamo telpu izīrēšanas nosacījumus, tiesiskās attiecības, kas veidojas starp izīrētāju un īrnieku, nosaka viņu tiesības un pienākumus, kā arī dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtību.

Īres līgumu var noslēgt, pusēm vienojoties, uz noteiktu laiku vai arī nenorādot termiņu. Līgumā tiek izskaidrotas pušu tiesības un pienākumi.

Ja Jums ir beztermiņa īres līgums, acīmredzot dzīvokli esat ieguvusi padomju laikos vai deviņdesmitajos gados. Jo kopš 2002. gada ir spēkā likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” un saskaņā ar to  pašvaldībai ir tiesības piešķirt dzīvojamās telpas tikai šajā likumā paredzētajām iedzīvotāju grupām likumā noteiktās situācijās. Turklāt palīdzības veidā īres tiesības tiek piešķirtas uz noteiktu laiku – pēc pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Ja Jums ir jautājumi par īres tiesībām un nosacījumiem to saglabāšanā, tie jāuzdod dzīvokļa īpašniekam – pašvaldībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas