E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17577
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

Ģimenes locekļa attaisnoto izdevumu iekļaušana nodokļa maksātāja deklarācijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2019
Velga

Labdien! Vai es kā Latvijas pensionāre, iesniedzot iedzīvotāju ienākuma nodokļa gada deklarāciju VID, varu pievienot arī dēla čekus (viņš strādā ārzemēs, bet zobārstniecības pakalpojumus saņem Latvijā)? Paldies!

A
atbild:
31. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja no pensijas tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tad var deklarēt savus un savu ģimenes loceļu attaisnotos izdevumus, lai atgūtu daļu samaksātā nodokļa.

Attaisnoto izdevumu norma gan pašam nodokļa maksātājam, gan par katru ģimenes locekli ir 600 eiro gadā. Attaisnotajos izdevumos iekļaujama summa ne vairāk par 50% no gada apliekamā ienākuma.

Jautājumā neesat norādījusi, vai dēls strādā kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm vai citā valstī.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10. pantā noteikts, ka no gada apliekamo ienākumu apmēra atskaita izdevumus par nodokļa maksātāja un viņa ģimenes locekļu (gan tādu, kuru rezidences valsts ir Latvijas Republika, gan tādu, kuru rezidences valsts ir cita Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts) kvalifikācijas paaugstināšanu, specialitātes iegūšanu, izglītības iegūšanu, tai skaitā interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem, medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

No likuma izriet – ja dēls strādā ES vai EEZ valstī, varat savā ienākumu deklarācijā iekļaut arī viņa izdevumus par zobārsta pakalpojumiem, pievienojot attiecīgos čekus, ja vien Jums ir ar nodokli apliekami ienākumi.

Precizējot informāciju, jautājumus par attaisnoto izdevumu deklarēšanu varat noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas