E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17574
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Papilddarbu uzdod ar rīkojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2019
Jānis

Iestādē darbiniekiem tiek piemaksāts par vakanto amata pienākumu pildīšanu. Katru mēnesi mainās darbinieki, kuriem tiek piemaksāts, tāpēc pirms katra mēneša tiek sagatavots jauns rīkojums. Piemēram, jūlija beigās sagatavo rīkojumu par piemaksām augustā. Taču reizēm mēneša laikā mainās situācija un nepieciešams noteikt piemaksu citam darbiniekam. Darbinieki vēlas saņemt piemaksu par faktiski nostrādāto laiku, bet darba devējs skaidro, ka ar atpakaļejošu datumu tas netiks darīts. Kāpēc nevar izdot rīkojumu par piemaksu attiecīgajā mēnesī, ja alga tiek maksāta līdz nākamā mēneša 10. datumam?
Vai šāds darba devēja rīkojums būs nelikumīgs: “2019. gada 26. augusta rīkojums par piemaksu darbiniekam 20% apmērā no mēnešalgas no 2019. gada 10. augusta līdz 31. augustam.”
Darba devējs norāda, ka šajā gadījumā piemaksu var veikt tikai no 26. augusta, nevis no 10. augusta. Kurš ir pareizais variants?

A
atbild:
08. augustā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba tiesībās ar papildu darbu visbiežāk saprot promesošu darbinieku aizvietošanu, kā arī vakanto darba vietu pienākumu izpildīšanu. Darba devējs vienojoties var darbiniekam uzdot arī citu papilddarbu.

Raugoties no Darba likuma pozīcijām, nevienu darbinieku nevar nodarbināt papildu darbā, ja nav vienošanās un saņemta rakstveida darbinieka piekrišana. Tas nozīmē, ka tiesības veikt papildu darbu ir jānosaka: darba līgumā vai darba koplīgumā, vai citā iekšējā normatīvajā dokumentā (DL 65. pants).

Ņemot vērā iepriekš minēto, darbinieks nav tiesīgs uzsākt citu darba pienākumu izpildi, nekā to paredz viņa darba līguma noteikumi. Tādēļ darba devējs pirms darba uzsākšanas ar rīkojumu uzdod konkrētiem darbiniekiem veikt vakanto darba pienākumu izpildi vai aizvietot promesošu darbinieku, nosakot attiecīgu papildu samaksu. 

Ja laika gaitā notiek izmaiņas, piemēram, kāds no papilddarba veicējiem saslimst, darba devējs veic precizējumu – izdod jaunu rīkojumu par cita darbinieka nozīmēšanu papilddarba veikšanai, vienlaikus atceļot papilddarba izpildi saslimušajam darbiniekam. Rīkojumu par veikto papilddarbu apmaksu nevar izdot pēc padarītā darba.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas