E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17570
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Pašnodarbinātais maksā VSAOI reizi ceturksnī, IIN – deklarējot gada ienākumus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2019
Evija

Esmu reģistrējusies kā pašnodarbināta persona. Igaunijas uzņēmums mēnesī sola maksāt 1200 eiro. Kāda summa man būs jāmaksā nodokļos (VSAOI ceturksnī un IIN gadā)?

A
atbild:
31. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā saskaņā ar Latvijas likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto gada ienākums ir visa taksācijas perioda (kalendārā gada) laikā iegūto naudas, naturālo vērtību un saņemto pakalpojumu kopums. Par saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz darbu izpildi, pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību.

Ja noslēgtais līgums ar Igaunijas uzņēmumu paredz darbību veikšanu, kas ir attiecināmas uz saimniecisko darbību, no saimnieciskās darbības ienākuma saimnieciskās darbības veicējs maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Pašnodarbinātajam jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) reizi ceturksnī.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī pārsniedz minimālās algas (430 eiro) apmēru, ir jāveic VSAOI 32,15% vismaz no 430 eiro par katru mēnesi. Savukārt no starpības starp reālajiem ienākumiem un 430 eiro papildus jāiemaksā VSAOI 5% pensijas apdrošināšanai.

Ja izvēlas veikt iemaksas no minimālās algas apmēra, tad 32,15% no 430 eiro = 138,25 eiro mēnesī. Par summu virs 430 eiro jāveic papildu iemaksas – 5% pensiju apdrošināšanai.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) maksā, deklarējot ienākumus nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam. IIN no saimnieciskās darbības ienākuma maksā atbilstoši gada ienākumu deklarācijai rezumējošā kārtībā. Ar IIN apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Izdevumos iekļauj arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ko fiziskā persona maksājusi par sevi kā par pašnodarbinātu personu.

Nodokļu piemērošana atkarīga arī no līguma veida. Jautājumi par VSAOI un IIN aprēķināšanu un maksājumiem individuālā gadījumā jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas