E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17556
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai medmāsai ir jāveic obligātās veselības pārbaudes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2019
Sņežana

Labdien! Vai medmāsai, kura strādā kopā ar ģimenes ārstu, ir jāveic ikgadējā obligātā veselības pārbaude? Tiek ārstēti tikai pieaugušie. Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

No minētā saprotams, ka jautājums ir par Ministru kabineta noteikumos Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” paredzētajām obligātajām veselības pārbaudēm. Šo noteikumu 9. punktā uzskaitītas personas, kuras ir pakļautas šādām obligātajām pirmreizējām un periodiskajām veselības pārbaudēm. To vidū, piemēram, ir minētas personas, kuras ir nodarbinātas ārstniecības iestādē, kas sniedz pakalpojumus bērniem. Līdz ar to, kā LV portālam norādīja Veselības inspekcija, ja ārstniecības personai nav kontakts ar bērniem, MK noteikumos Nr. 447 paredzētā obligātā veselības pārbaude nav jāveic.

Vienlaikus noteikumi palielina darba devēja un paša darbinieka atbildību izvērtēt iespējamos riskus cilvēkiem, ar kuriem darba laikā ir tuvs kontakts. Proti, atbilstoši MK noteikumu Nr. 447 3.1. punktam darbi, kuros darbinieks ir tuvā kontaktā ar pacientu (ieskaitot mācību praksi, amata apguvi un brīvprātīgu darbu), ir saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai. Epidemioloģiskās drošības likuma 34. pants un attiecīgi arī MK noteikumu Nr. 447 4. punkts aizliedz darba devējam nodarbināt darbā, kas saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, tādu darbinieku, kurš ir saslimis vai inficējies vai par kuru ir radušās aizdomas par saslimšanu vai inficēšanos ar infekcijas slimību (to saraksts pieejams MK noteikumu 1. pielikumā).

Darba devējs ir atbildīgs par to, lai darbinieks, kurš ir tuvā kontaktā ar pacientu, neveic darba pienākumus, ja viņš var radīt risku citu cilvēku veselībai un viņam izpaužas kāds no MK noteikumu Nr. 447 5. punktā uzskaitītajiem iespējamās infekcijas slimības simptomiem. Noteikumu 7. punkts paredz darba devēja tiesības nekavējoties nosūtīt darbinieku veikt veselības pārbaudi, lai izvērtētu iespējamo risku citu cilvēku veselībai, ja ir radušās aizdomas vai ir informācija par darbinieka saslimšanu ar infekcijas slimību.

Savukārt noteikumu 6. punkts paredz paša darbinieka, kurš ir tuvā kontaktā ar pacientiem, pienākumu nekavējoties ziņot darba devējam par nespēju veikt darba pienākumus un vērsties pie ārsta, ja viņam izpaužas kāds no šo noteikumu 5. punktā minētajiem simptomiem vai ja viņš ir saslimis vai inficējies ar kādu no šo noteikumu 1. pielikumā minētajām infekcijas slimībām un var radīt risku citu cilvēku veselībai.

Atgādinām, ka arvien ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”, kas paredz periodisku obligāto veselības pārbaužu veikšanu pie arodveselības ārsta, ja darbinieka, šai gadījumā medmāsas, veselības stāvokli var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, piemēram, darbs ar ārstniecības līdzekļiem, antibiotikām, darbs ar datoru, psihoemocionālā slodze u. c.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas