E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17555
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Pašnodarbinātais netiek apdrošināts bezdarba gadījumam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2019
Līga

Labdien! Strādāju pašvaldības iestādē un esmu pašnodarbināta persona. Vai esmu tiesīga saņemt kompensāciju un pēc tam bezdarbnieka pabalstu, ja pašvaldības iestāde tiek likvidēta?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātais ir fiziskā persona, kura reģistrējusi saimniecisko darbību un pati veic nodokļu maksājumus – iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības ienākuma un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Ja ienākums mēnesī sasniedz 430 eiro, pašnodarbinātais maksā VSAOI likmi 32,15% apmērā. Un tādā gadījumā pašnodarbinātajam ir pensiju apdrošināšana, invaliditātes apdrošināšana, maternitātes un slimības apdrošināšana, vecāku apdrošināšana un veselības apdrošināšana.

Pašnodarbinātais valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas neveic bezdarba gadījumam un sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām, jo pašnodarbinātais netiek apdrošināts bezdarba gadījumam, nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām. Līdz ar to pašnodarbinātajam nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu.

Darba ņēmējam, kuram ir darba līgums, ir tiesības uz Darba likumā paredzētajiem maksājumiem darba devēja likvidācijas gadījumā. Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir, ja Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu; kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Pašnodarbinātajam nav darba līguma, līdz ar to arī nav Darba likumā noteikto garantiju.

Jūsu tiesisko attiecību izbeigšanas nosacījumi varētu būt norādīti līgumā, ja tādu esat parakstījusi ar iestādi, piemēram, tas varētu būt uzņēmuma vai pakalpojuma līgums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas