E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17544
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Kad bieži slimojošs pacients būtu jāsūta uz VDEĀVK

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2019
Livija Caune-Kazocina

Kad bieži slimojošs pacients jāsūta uz Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisiju (VDEĀVK)? Vai to nosaka Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība – slimošanas ilgums 52 nedēļas 3 gados? Vai ir arī citi kritēriji? Paldies!

A
atbild:
26. jūlijā, 2019

Invaliditātes likuma 5. panta pirmā daļa nosaka: invaliditāte ir ilgstošs vai nepārejošs ļoti smagas, smagas vai mērenas pakāpes funkcionēšanas ierobežojums, kas ietekmē personas garīgās vai fiziskās spējas, darbspējas, pašaprūpi un iekļaušanos sabiedrībā. Turklāt Ministru kabineta noteikumu Nr. 805 “Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību” 11. punkts noteic, ka invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi veic personai ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ tā nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas komisijā, tai ir radušies (vai var uzskatīt, ka ir radušies) stabili funkcionēšanas ierobežojumi un to apliecina medicīniskie dokumenti.

Ievērojot iepriekš minēto, persona ir nosūtāma uz invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi, ja tā ar veselības traucējumiem, kuri piešķir tiesības pretendēt uz invaliditāti, nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus.

Veselības traucējumu un funkcionālo spēju novērtēšanas kritēriji noteikti noteikumu 5. pielikumā. Savukārt kritēriji invaliditātes noteikšanai un atzinuma sniegšanai par īpašas kopšanas nepieciešamību personām līdz 18 gadu vecumam ir noteikti noteikumu 4. pielikumā. Turklāt gadījumos, kad nepieciešams lemt jautājumu par kritērijiem darbspēju zaudējuma noteikšanai procentos personām, kuras cietušas nelaimes gadījumā darbā, slimo ar arodslimību vai slimību, kura saistīta ar piedalīšanos Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā, nepieciešams ievērot noteikumu 6. pielikumu.

Papildus jāmin – noteikumu 12. punkts paredz, ka invaliditātes un darbspēju ekspertīzi var veikt pirms 11. punktā minētā sešu mēnešu termiņa, ja personai veselības traucējumi ir smagi un ar nelabvēlīgu prognozi vai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas