E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17543
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā var pārsūdzēt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2019
Noslepums

Sveiki! Alkohola reibumā braucu ar automašīnu bez vadītāja apliecības. Mani apturēja policija. Vai pirms auto konfiskācijas biju tiesīgs no auto paņemt savas personīgās mantas? Policists man tādu iespēju nedeva. Paldies!

A
atbild:
19. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 28. pantu administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai izdarīšanas rīka konfiskācija nozīmē tā piespiedu bezatlīdzības nodošanu valsts īpašumā. Konfiscēt var tikai pārkāpēja personiskajā īpašumā esošus priekšmetus, bet lietās par pārkāpumiem tirdzniecībā, komercdarbībā, muitas jomā vai par pārkāpumiem saistībā ar precēm, kuras apliekamas ar akcīzes nodokli un šā kodeksa 149.24 panta septiņpadsmitajā un astoņpadsmitajā daļā paredzēto pārkāpumu, arī citu personu īpašumā esošus priekšmetus.

LAPK 304. pants paredz, ka lēmumu par administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai izdarīšanas rīka konfiskāciju izpilda institūcija (amatpersona), kas pieņēmusi lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu, izņemot administratīvo pārkāpumu lietas, kurās lēmumu par administratīvo sodu saskaņā ar šā kodeksa 213. pantu pieņēmusi tiesa. Šajā gadījumā lēmumu par administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai izdarīšanas rīka konfiskāciju izpilda institūcija (amatpersona), kura par attiecīgo administratīvo pārkāpumu ir tiesīga sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu.

Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Jānis Muižnieks norāda, ka no attiecīgā jautājuma formulējuma nav skaidrs, kādas personīgās mantas netika ļauts paņemt un vai šīs personīgās mantas ir atgūtas. Ja šīs personīgās mantas nav atgūtas, jautājuma autoram jāvēršas policijā par situācijas skaidrošanu.

Atbilstoši LAPK 279. pantam administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto institūcijas (amatpersonas) lēmumu var pārsūdzēt augstākā iestādē persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, un cietušais, kā arī aizskartais mantas īpašnieks – daļā par savu mantu. Ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā. Saskaņā ar kodeksa 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana.

Sūdzību iesniedz institūcijai (amatpersonai), kura pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā. Institūcija (amatpersona) sūdzību ar lietas materiāliem septiņu dienu laikā nosūta izskatīšanai pēc piekritības.

LAPK 280. pantā noteikts, kas jānorāda sūdzībā:

  • tās institūcijas (amatpersonas) nosaukumu, kurai adresēta sūdzība;
  • sūdzības iesniedzēja vārdu, uzvārdu un dzīvesvietu, bet juridiskajai personai – nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi. Ja sūdzību iesniedz juridiskās personas pilnvarots pārstāvis, – arī šā pārstāvja vārdu, uzvārdu un dzīvesvietu vai citu adresi, kurā viņš ir sasniedzams;
  • lēmumu, par kuru iesniedz sūdzību;
  • kādā apjomā lēmumu pārsūdz, un kā izpaužas lēmuma nepareizība;
  • sūdzības iesniedzēja prasījumu;
  • sūdzībai pievienotos dokumentus;
  • sūdzības sastādīšanas laiku.

Sūdzību paraksta iesniedzējs vai juridiskās personas pilnvarots pārstāvis.

Vienlaikus jānorāda, ka sūdzību administratīvā pārkāpuma lietā var iesniegt 10 darba dienu laikā no pilna lēmuma paziņošanas dienas. Nokavēto procesuālo termiņu var atjaunot iestāde, kas ir tiesīga lietu izskatīt, pēc sūdzības iesniedzēja motivēta lūguma, ja tā atzīst nokavēšanas iemeslu par attaisnojošu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas