E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17537
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts pabalsti bērna vecākam un darba devēja atvaļinājums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2019
Jānis

Labdien! Es kā tēvs vēlos ņemt bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) un turpināt strādāt, attiecīgi saņemt 30% no aprēķinātā pabalsta. Kas šajā periodā notiek ar ikgadējo atvaļinājumu? Vai es šī pusotra gada laikā, kad turpinu strādāt, varu izmantot savu ikgadējo atvaļinājumu kā parasti un visu periodu turpināt saņemt BKA pabalstu 30% apmērā?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Alksne, Kontaktu centra klientu apkalpošanas speciāliste

Balstoties uz likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, Jums kā sociāli apdrošinātai personai un vienam no bērna vecākiem ir tiesības pieprasīt un saņemt vecāku un bērna kopšanas pabalstu, nepieprasot darbavietā bērna kopšanas atvaļinājumu.

Šī likuma 10.6 panta trešā daļa paredz, ka, gūstot ienākumus kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajai personai, pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Bērna kopšanas pabalsta summa nemainās, Jūs turpināsiet saņemt 171 eiro līdz bērna 1,5 gada vecumam un 42,69 eiro līdz bērna 2 gadu vecumam.

Tātad sava ikgadējā atvaļinājuma laikā Jūs turpināsiet saņemt vecāku pabalstu 30% apmērā, jo atrašanos darba atvaļinājumā apmaksā darba devējs, izmaksājot atvaļinājuma naudu. Tiesības uz atvaļinājumu dod laiks, kad darbinieks bija faktiski nodarbināts pie darba devēja (Darba likuma 152. pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas