E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17530
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Biedrības jēdziens

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2019
Liene

Labdien! Kurš likuma pants noteic, ka jebkura biedrība (arī bez SLO statusa) var vākt ziedojumus? Vai biedrībai var būt vairākas darbības jomas (vai, to reģistrējot, tiek uzrādīta tikai viena)? Piemēram, vai var būt 3 jomas – gan sociālā atbildība, gan interešu aizstāvība, gan filantropijas starpniecība.

A
atbild:
18. jūlijā, 2019

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 2. panta 1. daļu biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav pelņas gūšanas rakstura. Tādējādi, dibinot biedrību, tās pamatdarbības mērķi ir ierakstāmi statūtos.

Savukārt likuma 15. panta 3. daļa nosaka biedrības vai nodibinājuma mērķi, kā arī darbības jomu atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai klasifikācijai, ja biedrība vai nodibinājums darbības jomu piesaka ierakstīšanai vai tās ierakstīšanu paredz likums. Minētais normatīvais akts neaizliedz, dibinot biedrību, noteikt vairākas pamatdarbības jomas vai jau esošai biedrībai pieteikt jaunus darbības mērķus un jomas. Attiecīgi arī saskaņā ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra mājaslapā pieejamo informāciju biedrības un nodibinājumi var norādīt vairākas darbības jomas vienlaikus.

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 4. panta pirmo un otro daļu sabiedriskā labuma organizācijai ir tiesības saņemt likumā noteiktos nodokļu atvieglojumus un tai ir citas likumā noteiktās tiesības, savukārt personas, kuras ziedo sabiedriskā labuma organizācijai, ir tiesīgas saņemt likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus, izņemot gadījumus, kad tās atsauc savu ziedojumu. Tas nozīmē, ka sabiedriskā labuma organizācijas statuss ir saistīts ar tiesībām uz nodokļu atvieglojumiem. Tādējādi, ja biedrībai nav sabiedriskā labuma organizācijas statusa, tā maksā nodokļus no saviem ieņēmumiem vispārīgā kārtībā.

Normatīvie akti neaizliedz kādai personai (fiziskai vai juridiskai) veikt un saņemt ziedojumus. Savukārt, ievērojot Biedrību un nodibinājumu likuma 52. pantu, saņemtos ziedojumus biedrība iekļauj gada pārskatā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas