E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17529
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi
1
1

Par atkritumu izmešanu nepiemērotā vietā paredzēta administratīvā atbildība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2019
Marija

Labdien! Dzīvojam Duntē, kur ir vasarnīcu pagasts. Ir kopējie konteineri stikla un plastmasas pudelēm. Daudzi pie šiem konteineriem atstāj savus sadzīves, būvniecības vai tehnikas atkritumus. Kādu sodu par to var piemērot?

A
atbild:
13. augustā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 58. pants par gaisa, zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar notekūdeņiem, ķīmiskām vielām, arī bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā paredz naudas soda uzlikšanu fiziskajām personām 70–700 eiro apmērā, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas, bet juridiskajām personām – 350–2900 eiro apmērā, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16. pants paredz, ka sadzīves atkritumu sākotnējam radītājam vai valdītājam:

  • jāpiedalās pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, arī atkritumu dalītajā savākšanā, ievērojot normatīvos aktus par atkritumu apsaimniekošanu (arī pašvaldības izdotos saistošos noteikumus) un noslēdzot līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš ir noslēdzis attiecīgu līgumu ar pašvaldību;
  • jāsedz visas izmaksas, kas saistītas ar viņa radīto sadzīves atkritumu, arī sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu.

Saskaņā ar minētā likuma 15. pantu īpašniekam vai nomniekam, kura īpašuma teritorijā tiek radīti sadzīves atkritumi, ir pienākums nodrošināt vietu atkritumu konteineram un tā atkritumu apsaimniekotāja transportlīdzekļa piekļuvi sadzīves atkritumu savākšanas punktam, kurš ir noslēdzis līgumu ar pašvaldību par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Savukārt zemes īpašnieks, kura īpašumā tiek prettiesiski novietoti sadzīves, bīstamie un ražošanas atkritumi tam neparedzētā vietā, nodod tos atkritumu apsaimniekotājam, kurš ir saņēmis atļauju attiecīgo atkritumu apsaimniekošanai, sedz šo atkritumu apsaimniekošanas izmaksas un ir tiesīgs prasīt zaudējumu atlīdzību no šo atkritumu radītāja. Ja attiecīgo atkritumu radītājs ir noskaidrots, atkritumu apsaimniekošanas izmaksas sedz šis attiecīgo atkritumu radītājs.

Tas nozīmē, ka personas, kura izmet savus atkritumus svešā konteinerā, rīcība ir prettiesiska, proti, viņa nepilda tai uzliktos pienākumus. Kamēr attiecīgo atkritumu radītāju nepieķers, par svešajiem atkritumiem Jūsu gadījumā būs jāmaksā daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem. Vienlaikus, tikko kā būs noskaidrots šis svešais atkritumu radītājs, iedzīvotājiem būs tiesības prasīt zaudējumu atlīdzību. Šādos gadījumos iedzīvotājiem ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas