E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17525
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Bērniem invaliditāte netiek dalīta grupās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Lia

Labdien! Bērnam jau 1 gadu ir noteikta diagnoze – hroniska mieloleikoze (regulāri jādzer ķīmijterapijas zāles), ārstēšanās process būs gadiem ilgs, bez reālām pilnīgas atveseļošanās iespējām. Šobrīd daļēja remisija. Tika iesniegti dokumenti atkārtotai invaliditātei, tā tika piešķirta uz 5 gadiem, lēmumā norādot, ka ir mēreni funkcionāli traucējumi (iepriekš smagi). Saprotu, ka bērniem ir cita vērtēšanas sistēma, bez grupu iedalījuma, taču vārds “mērens” atbilst 3. grupai, savukārt šāda diagnoze pieaugušajiem pat hroniskās stadijas ārstēšanās posmā ir raksturota kā smagi funkcionāli traucējumi ar darbspēju zudumu 60–79% (kas atbilst 2. grupai). Kāpēc šādas atšķirības izvērtēšanā? Vai formulējums “mēreni” automātiski nākotnē nenolemj bērnu 3. grupai, ja pat ir zināmi pilngadīgi cilvēki ar tādu pašu diagnozi, kuriem noteikta 2. grupa. Zinot Latvijas sistēmu, ja neiebildīsi, neviens neko nepaskaidros, bet vēlāk apelēs pie tā, ka nekas netika pārsūdzēts.

A
atbild:
05. augustā, 2019

Kā LV portālam norādīja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK), šobrīd bērniem invaliditāte netiek dalīta grupās. Ir tikai statuss – bērns invalīds. Vienlaikus, nosakot invaliditāti, tiek vērtēts bērna veselības stāvoklis konkrētajā brīdī, ņemot vērā ārstējošā ārsta, ģimenes ārsta un citu speciālistu vērtējumu, kā arī ievērojot, ko paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 “Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību”.

Smaguma pakāpei ir nozīme, ja bērnam  ir nepieciešamība pēc īpaša kopšanas un transporta pabalsta.

Kritēriji, vai bērnam līdz 18 gadu vecumam ir nepieciešama īpaša kopšana, uzskaitīti Ministru kabineta noteikumu Nr. 805 4. pielikuma II nodaļā. Savukārt noteikumu 9. pielikumā ir uzskaitīti kritēriji atzinumam par medicīnisko indikāciju noteikšanu, kurš dod tiesības saņemt pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai.

Bērna invaliditātes smaguma pakāpes vērtējums “mēreni” neattiecas uz personu, kas ir sasniegusi 18 gadus. Ja invaliditāte tiek noteikta personai pēc 18 gadu vecuma, šādos gadījumos lēmumā tiek norādīts invaliditātes cēlonis – “slimība no bērnības”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas