E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17524
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pienākums uzturēt bērnu attiecas uz abiem vecākiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Tatjana

Labdien! Man ir atņemtas mātes tiesības. Maksāju meitai uzturlīdzekļus. Tagad atnāca vēstule, ka arī dēlam jāmaksā uzturlīdzekļi. Vai bērnu tēvam nekas nav jāmaksā? Kāpēc pieprasa tikai no mātes? Kā var izskatīt šo jautājumu?

A
atbild:
24. jūlijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Pienākums uzturēt savu bērnu attiecas uz abiem vecākiem. Proti, Civillikuma 179. pants noteic: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.”

Jautājumā nav minēts, kas īsteno bērna ikdienas aizgādību. Piemēram, ja bērns dzīvo pie otra vecāka – tēva –, tad tēvs bērnu uztur, īstenojot ikdienas aizgādību un nodrošinot visu nepieciešamo, lai bērnam būtu pārtika, apģērbs, mājoklis, izglītība, veselības aprūpe un viss pārējais, kas nepieciešams garīgai un fiziskai attīstībai. Ja bērns nedzīvo ne pie viena no vecākiem, tad uzturlīdzekļus ir tiesīgs piedzīt aizbildnis, kura aprūpē ir nodots bērns. Aizbildnis var piedzīt uzturlīdzekļus no abiem bērna vecākiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas