E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17521
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Kā iegūt īpašumā pašvaldības ēku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Zane

Labdien! Vairākus gadus dzīvojam dzīvojamā ēkā, kura ir piekritīga vietējai pašvaldībai, bet zeme zem ēkas ir mūsu īpašumā. Par atrašanos telpās īres līgums nav noslēgts, vien pašvaldība sūta paziņojumus par NĪN samaksu, kas ir vienīgais pierādījums par telpu apdzīvošanu. Visu šo gadu laikā ēkai ir veikti uzlabojumi: gan derīgie, gan nepieciešamie. Lūgums informēt, kā būtu iespējams iegūt pašvaldības pārziņā esošo ēku īpašumā? Kur būtu jāvēršas, lai sakārtotu īpašumtiesības? No pašvaldības puses nav iespējams saņemt informāciju, kā atrisināt šo situāciju.

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Kārtību, kas nosaka publiskas personas, tostarp arī pašvaldības, rīcību ar mantu noteic Publiskas personas mantas atsavināšanas likums. Saskaņā ar minētā likuma 4. panta ceturtās daļas 1. punktu atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt zemes īpašnieks vai visi kopīpašnieki, ja viņi vēlas nopirkt zemesgrāmatā ierakstītu ēku (būvi), kas atrodas uz īpašumā esošās zemes, vai zemes starpgabalu, kas pieguļ viņu zemei. Tādēļ, lai sakārtotu īpašumtiesības un risinātu jautājumu par ēkas iegūšanu īpašumā, ir jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā ar atsavināšanas ierosinājumu, proti, iesniegumu, kurš noformēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un kuru pašvaldībai ir pienākums reģistrēt. Uz šī iesnieguma pamata pašvaldība var uzsākt publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 5. panta otro daļu pašvaldības dome lēmumu atļaut atsavināšanas ierosinājumā norādīto publiskās personas mantas atsavināšanu vai pamatotu atteikumu par atsavināšanas ierosinājuma noraidīšanu pieņem sešu mēnešu laikā no atsavināšanas ierosinājuma saņemšanas dienas. Ja pašvaldības dome atsaka atsavināt nekustamo īpašumu, šāds administratīvais akts ir pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajai kārtībai.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas