E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17510
Lasīšanai: 4 minūtes

Grūtnieces nodarbināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2019
Ieva

Labdien! Esmu grūtniece, strādāju par farmaceita asistenti, darbs ir maiņās. Aptieka strādā visu nedēļu bez brīvdienām. Gribēju uzzināt, vai likums par to, ka grūtnieces nedrīkst nodarbināt brīvdienās, attiecas arī uz mani.

A
atbild:
15. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību normas aizsargā sievieti grūtnieci ar mērķi nepakļaut viņas un gaidāmā bērna veselību riskam. Tomēr šīs normas nav vienkāršoti interpretējamas.

Svarīgi ir ņemt vērā, kāds Jums darba līgumā ir nolīgts darba laiks. Visticamāk, darbam aptiekā darba līgumā Jums ir nolīgts summētais darba laiks. Turklāt Jums sakarā ar grūtniecību nodarbinātības ierobežojumi ir jāapliecina ar ārsta atzinumu.

Jums noderētu zināt šo informāciju:

Darba likuma 37. pants paredz, ka darba devējam pēc ārsta atzinuma saņemšanas aizliegts nodarbināt grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā, ja tiek atzīts, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai. Jebkurā gadījumā ir aizliegts nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām. Paredzamo dzemdību laiku un dzemdību faktu apstiprina ārsta atzinums.

99. pants uzliek pienākumu darba devējam grozīt darba līguma noteikumus: pēc ārsta atzinuma saņemšanas darba devējam ir pienākums nodrošināt grūtniecei tādus darba apstākļus un darba laiku, lai viņas pakļaušana riskam, kas var negatīvi ietekmēt grūtnieces drošību vai veselību, tiktu novērsta. Ja šādus darba apstākļus vai darba laiku nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku pārcelt grūtnieci citā, piemērotā darbā. Darba samaksas apmērs pēc darba līguma noteikumu grozīšanas nedrīkst būt mazāks par sievietes iepriekšējo vidējo izpeļņu. Ja šādu pārcelšanu citā darbā nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku piešķirt grūtniecei atvaļinājumu. Šādi piešķirta atvaļinājuma laikā grūtniecei tiek saglabāta iepriekšējā vidējā izpeļņa.

Savukārt 143. pants, kas regulē atpūtas laiku un kā vispārējo atpūtas dienu nosaka svētdienu, vienlīdz paredz, ka šo noteikumu var nepiemērot, ja darbiniekam noteikts summētais darba laiks vai maiņu darbs. Tādā gadījumā saskaņā ar maiņu grafikiem darbiniekam atpūta ir jāparedz citā nedēļas dienā. Kopumā nedēļas atpūtas ilgums septiņu dienu periodā nedrīkst būt īsāks par 42 stundām pēc kārtas.

Ar rīkojumu nodarbināt sievieti grūtnieci viņas atpūtas laikā darba devējam likums aizliedz ārkārtas situācijās:

  • ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības;
  • lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā;
  • steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā.

Tomēr arī šādā – ārkārtas – situācijā sievietei tas ir jāspēj pierādīt ar ārsta izziņu.

Tādējādi Jums var ieteikt ieskatīties darba līgumā, kā arī maiņu grafikā un pārliecināties par Jūsu tiesību ievērošanu, tāpat informēt darba devēju par grūtniecību. Likumā nav noteikts veids, kā to izdarīt: var mutvārdos, var iesniegt ārsta izziņu. Zinot šo faktu, darba devējs pievērsīs lielāku uzmanību Jūsu turpmākajā nodarbināšanā un maiņu grafika sastādīšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas