E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17507
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem ir paredzēta atbildība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2019
Rasma

Mani ar kameru novēro manis īrētajā dzīvoklī un videomateriālu publisko: kā mazgājos, ģērbjos utt. Uzrakstīju ziņojumu policijā, bet nekas netiek darīts. Kur vērsties?

A
atbild:
13. augustā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.7 pantu par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, tas ir, par jebkurām nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, sakārtošanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, izpaušanu, bloķēšanu vai dzēšanu, – izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām 70–570 eiro, amatpersonām – 140–570 eiro, bet juridiskajām personām – 1400–11 400 eiro, konfiscējot pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

Savukārt par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas sensitīvajiem personas datiem, tas ir, par jebkurām nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas sensitīvajiem personas datiem, ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, sakārtošanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, izpaušanu, bloķēšanu vai dzēšanu, – izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām 280–700 eiro, amatpersonām – 430–700 eiro, bet juridiskajām personām – 4300–14 000 eiro, konfiscējot pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

Saskaņā ar likuma “Par policiju” 9. pantu jebkura policijas darbinieka pienākums ir visā valsts teritorijā neatkarīgi no viņa ieņemamā amata, atrašanās vietas un laika, ja pie viņa griežas personas ar pieteikumu vai ziņojumu par notikumu, kurš apdraud personu un sabiedrības drošību, arī pašam konstatējot tādu notikumu, veikt iespējamos pasākumus, lai novērstu likumpārkāpumu, glābtu cilvēkus un sniegtu viņiem palīdzību likumpārkāpumu izdarījušo personu konstatēšanā un aizturēšanā, noskaidrot aculieciniekus, apsargāt notikuma vietu, kā arī paziņot par notikušo tuvākajai policijas iestādei.

Ja noziegums ir izdarīts jau iepriekš un konkrētajā situācijā nav nepieciešama tūlītēja policijas reaģēšana, ir iespējams vērsties policijā ar iesniegumu.

To var uzrakstīt tuvākajā Valsts policijas iecirknī, kā arī elektroniski. Ja ir elektroniskais paraksts, tad iesniegumu var sūtīt uz e-pasta adresi kanc@vp.gov.lv. Ja ziņotājs zina atbildīgo iecirkni vai pārvaldi, kas izskatīs konkrēto jautājumu, iespējams sūtīt iesniegumu arī uz šī iecirkņa vai reģiona pārvaldes kancelejas e-pasta adresi.

Savukārt, izmantojot portālu latvija.lv, iesniegumu iespējams nosūtīt arī tiem lietotājiem, kuriem nav elektroniskā paraksta. Šis portāls atbalsta arī reģistrēšanos ar internetbanku.

Jāuzsver, ka e-pasta vēstulē kanc@vp.gov.lv un ar portāla latvija.lv starpniecību nosūtītos iesniegumus atbilstoši Iesniegumu likuma 5. pantam izskata 30 darba dienu laikā, tāpēc situācijās, kad policijai jāreaģē uzreiz, šos saziņas kanālus nav ieteicams izmantot.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas