E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17490
Lasīšanai: 3 minūtes

MU darbiniekam vidējo iemaksu algu rēķina nevis no algas, bet gan no iemaksu objekta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2019
Evija

Sveiki! Esmu mikrouzņēmuma īpašniece. Vai, ejot dekrētā, saņemšu bērna kopšanas naudu (un cik lielā apmērā)? Ienākumi ir regulāri jau vairākus gadus. Kas man jādara, lai saņemto šo naudiņu?

A
atbild:
12. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likumu mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks un līdz ar to ir darba ņēmējs, kā to nosaka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Darba ņēmējam ir tiesības uz maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu, kā arī vecāku pabalstu, kuru piešķir pēc tam, kad ir beidzies dzemdību atvaļinājums.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu piešķir arī bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī).

Pabalsti ir jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Aģentūras mājaslapā ir informācija, kā pieprasīt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķināšanai noteicošā ir vidējā iemaksu alga, pamatojoties uz to, tiek aprēķināti pabalsti.

Mikrouzņēmumu nodokļa darbiniekam vidējo iemaksu algu aprēķina nevis no bruto algas, bet gan no iemaksu objekta, ko aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā MU darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, MU darbinieku apdrošināšanas statusam atbilstošo iemaksu likmi un MU aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni.

Maternitātes pabalstu piešķir, ja sieviete nestrādā un tāpēc negūst ienākumus. Vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā saņemsiet, ja savā mikrouzņēmumā atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tā kā esat mikrouzņēmuma īpašniece (un saskaņā ar likumu arī darba ņēmēja šajā uzņēmumā), tad Jums pašai ir jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par bērna kopšanas atvaļinājuma sākuma datumu, kā arī pēc tam, kad atsāksiet strādāt pēc šī atvaļinājuma (Ministru kabineta noteikumi Nr. 827).

Pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Par pabalstu aprēķināšanu savā individuālajā situācijā konkrētāk jāuzzina aģentūrā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas