E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17468
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai pasažieris drīkst filmēt sabiedriskā transporta kontrolieri

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2019
Jānis

Vai pasažieris ar mobilā telefona videokameru drīkst filmēt amatpersonu (sabiedriskā transporta kontrolieri) tās darbības laikā, it īpaši, ja kontrolieris neievēro viņam noteiktās ētikas normas. Pateicos par atbildi!

A
atbild:
17. jūlijā, 2019

Saskaņā ar “Rīgas satiksmes” spēkā esoš0 noteikumu “Par pasažieru pārvadājumu kontroli Nr. INA-NOT/2012/8 3. punktu pasažieru pārvadājumu kontroli maršrutos ir tiesības veikt Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Rīgas satiksme” pilnvarotiem darbiniekiem (turpmāk – kontrolieri). Tas nozīmē, ka “Rīgas satiksmes” sabiedriskā transporta kontrolieri ir šīs sabiedrības darbinieki, kas pilda savus darba pienākumus publiskajā telpā (sabiedriskajā transportā), nevis amatpersonas.

Personas filmēšana (videoieraksta veikšana) ir fizisko personu datu apstrāde Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 izpratnē, līdz ar to šāda datu apstrāde (ievākšana) ir veicama saskaņā ar regulas nosacījumiem. Regulas 5. pants nosaka personas datu apstrādes pamatprincipus, t. i., personas datu apstrādi ir jāveic likumīgi, godprātīgi un cilvēkam (datu subjektam) pārredzamā veidā, ir jābūt konkrētam un skaidram datu apstrādes mērķim, datiem jābūt ievāktiem tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams mērķa sasniegšanai, u. c. Savukārt regulas 6. pants nosaka, kāds var būt datu ieguves tiesiskais pamats: datu subjekta brīvi dota piekrišana, normatīvā akta izpilde, līguma izpilde, datu subjekta vitālo interešu aizsardzība, sabiedrības intereses un pārziņa (persona kas veic datu apstrādi) leģitīmo interešu ievērošana.

Apstākļos, kad datus iegūst tieši no datu subjekta (filmējot citas personas), filmētājam kā patstāvīgam datu apstrādes pārzinim ir pienākums sniegt personām, kuru dati tiks ievākti, informāciju, kas paredzēta regulas 13. pantā.

Tādējādi secināms, ka, izpildot regulā noteiktās prasības, citu personu filmēšana ir pieļaujama. Taču, kā tas izriet no jautājuma būtības, Jūsu videoieraksta veikšana ir saistīta ar “Rīgas satiksmes” darbinieku darba kvalitātes pārkāpumiem. Tādējādi veikto ierakstu pārkāpuma konstatēšanas gadījumā filmētājs padarītu pieejamu trešajām personām. Šādos apstākļos ir jāvērtē pārkāpēja tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un sabiedrības ieguvumu no informācijas (ieraksta) atklāšanas. Tas nozīmē, ka, padarot šādu ierakstu publiski pieejamu (piemēram, sociālajos tīklos), ir jāanonimizē (jāaizklāj) attiecīgo darbinieku personas identifikatori (piemēram, sejas attēls, dienesta apliecības dati u. c.).

Taču pastāv noteikti izņēmumi regulas piemērošanā, t. i., piemēram, ja Jūs veicat datu apstrādi tikai savām personīgajām vajadzībām 2. panta 2. punkta c) apakšpunkta izpratnē vai arī saistībā ar personas tiesībām uz informācijas un vārda brīvību (apstrādājot datus žurnālistikas vajadzībām).

Šādā gadījumā piemērojamas Personas datu apstrādes likuma 32. panta normas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas