E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17464
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Izglītības prasības pirmsskolas skolotājam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2019
Dina

Šobrīd rodas neskaidrības ar darba devēju par to, kāda augstākā izglītība nepieciešama pirmsskolas skolotājam. Vai iegūtā 1. līmeņa augstākā izglītība ar pirmsskolas skolotāja kvalifikāciju ir augstākā izglītība šajā izpratnē? Vai arī runa ir par bakalaura grādu pedagoģijā? Un kādu izglītību pirmsskolas iestāde var prasīt skolotājam?

A
atbild:
23. augustā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību5. punkts paredz, ka par vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

  • augstākā pedagoģiskā izglītība un pirmsskolas skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā pedagoģiskā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā izglītība pedagoģijā un ir apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā (programmā, kuras apjoms ir vismaz 72 stundas un pēc kuras apguves pedagogs iegūst sertifikātu);
  • maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā; tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar pirmsskolas izglītības saturu un didaktiku;
  • pedagoģiskā izglītība un mūzikas skolotāja kvalifikācija pirmsskolas mūzikas skolotājam vai sporta skolotāja kvalifikācija pirmsskolas sporta skolotājam.

Kā LV portālam skaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga, arī 1. līmeņa augstākā izglītība ir augstākā izglītība. Līdz ar to 1. līmeņa augstākā izglītība ar pirmsskolas skolotāja kvalifikāciju atbilst minēto Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas