E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17446
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības izmantot kopīpašuma telpas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2019
Daniels

Labdien! Nopirku dzīvokli ar tam piederošām kopīpašuma domājamām daļām no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, pagraba zem pagalma, darbnīcas uz zemes gabala (tā ir rakstīts zemesgrāmatā). Vēlos pagrabu vai darbnīcu izmantot, bet man nav piekļuves šīm telpām. Sazinoties ar apsaimniekotāju “Rīgas namu pārvaldnieks”, saņēmu atbildi, ka pagrabu lieto uzņēmums, kas bāzēts pirmajā stāvā, savukārt darbnīcām nevar piekļūt. Arī kaimiņi netiek klāt telpām, apsaimniekotāji tās atver tikai tad, kad, piemēram, plīsušas caurules. Kā es varu piekļūt pagrabam vai darbnīcai? Kur es varu vērsties, lai iegūtu piekļuvi kopīpašuma daļām? Apsaimniekotājs šādu iespēju nesniedz. Vai uzņēmums var liegt piekļuvi pagrabam, kas ir kopīpašumā? Kurā gadījumā vispār uzņēmums var izmantot pagrabu?

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īpašuma un kopīpašuma daļas tiesisko statusu un rīcību ar to nosaka Dzīvokļa īpašuma likums (kā speciālā tiesību norma) un Civillikums (kā vispārējā tiesību norma). Dzīvokļa īpašuma likuma 9. panta 7. daļa nosaka: dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības, tai skaitā tiesības lietot kopīpašumā esošo daļu, ciktāl lietošanas ierobežojumus nenosaka šajā likumā noteiktajā kārtībā pieņemtie dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi.

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma un Civillikuma 1067. panta regulējumam īpašuma tiesība, kas ir uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet gan tikai domājamās daļās, tādējādi sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība, t. i., kā izriet no jautājuma – kopīpašums ir pagrabs zem pagalma un darbnīcas. Civillikuma 1068. panta pirmajā daļā noteikts, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Citiem vārdiem sakot, ar šo kopīpašumu ir tiesīgi rīkoties visu dzīvokļu īpašnieki vai atsevišķi īpašnieki ar pārējo piekrišanu. Strīds par nepamatotu rīcību ar kopīpašumu izskatāms tiesā prasības kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas