E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17435
Lasīšanai: 4 minūtes

Lai saņemtu maternitātes pabalstu, pašnodarbinātajai jābūt veiktām iemaksām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2019
Indra

Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts, ja līdz 01.05.2019. esmu strādājusi algotu darbu (vidējā bruto alga bija 1000 eiro), bet no 10.05.2019. esmu pašnodarbinātā (pagaidām mani ienākumi ir apmēram 300 eiro mēnesī). Provizoriskais dekrētā došanās laiks ir 01.08.2019.

A
atbild:
12. jūlijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, personai ir jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Tātad jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

No rakstītā saprotams, ka pašlaik neesat darba ņēmēja, bet veicat saimniecisko darbību un esat pašnodarbināta.

Tādējādi vēršam uzmanību uz šiem aspektiem: 

  • nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Jūsu gadījumā tas būtu 2019. gada 2. ceturksnis un 3. ceturksnis;
  • ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas vispārējā kārtībā (šogad tie ir 32,15%) no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (proti, no 430 eiro), tad tiek apdrošināts maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, pensiju apdrošināšanai, kā arī veselības apdrošināšanai;
  • savukārt, ja pašnodarbinātā ienākumi nesasniedz minimālās mēneša darba algas apmēru un obligātās iemaksas tiek veiktas 5% apmērā, pašnodarbinātais tiek apdrošināts tikai pensijai un tas nerada tiesības saņemt maternitātes pabalstu.

Ja tiesības uz maternitātes pabalstu būs, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai Jums kā pašnodarbinātajai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas trīs mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 32. pants. Pārējie vidējās algas aprēķināšanas nosacījumi ir noteikti minētā likuma 31. pantā, kā arī uz šī likuma pamata izdotajos 28.07.1998. Ministru kabineta noteikumos Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Proti, ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums ir 01.08.2019., tad 12 mēnešu periods, par kuru aprēķinās vidējo algu, būs no 01.04.2018. līdz 31.03.2019.

Aprēķinot vidējo algu, iemaksu algas summā tiek ieskaitīti arī ienākumi, kuri gūti kā darba ņēmējam, neskatoties uz to, ka apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā pašnodarbinātais vairs nav darba ņēmēja statusā.

Tādējādi, ja tiesības uz maternitātes pabalstu būs, tad šo pabalstu Jums aprēķinās no ienākumiem, kurus noteiktajā 12 mēnešu periodā bijāt guvusi, strādājot pie darba devēja, ar kuru darba tiesiskās attiecības izbeigtas š. g. maijā.

Ja Jums ir papildu jautājumi, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas