E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17430
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Virsstundu darba kompensēšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2019
Alise

Sveiki! Darba devējs uzstāj, lai par nostrādātajām virsstundām paņemam brīvu laiku (bet darbam tāpat jābūt padarītam). Tiekam mutiski informēti, ka būs sekas, ja nerīkosimies šādi (iebiedē). Piemēram, ja uz 2 stundām dodos pie ārsta, jāizņem 1 stunda no pārstrādātā laika un 1 stunda pusdienlaika. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
12. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Virsstundu darbs saskaņā ar Darba likuma 136. pantu ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Virsstundu darbs ir pieļaujams, ja darbinieks un darba devējs par to vienojušies rakstveidā. Darba devēja pienākums ir uzskaitīt visas darbinieka nostrādātās stundas.

To, ka virsstundu darbs ir atbilstoši jāapmaksā, zina visi, tomēr dubulta samaksa par virsstundu darbu nav vienīgais veids, kā šo darbu darba devējs kompensē.

Šī panta 9. daļā ir noteikts, ka vienlaikus ar vienošanos par virsstundu darbu vai norīkošanu to veikt darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Jums jāvērtē situācija kontekstā ar Jūsu darba līguma noteikumiem par nolīgto darba laiku, kā arī ar uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumiem – dokumentu, kuros ir paskaidrota pusdienu pārtraukuma izmantošanas kārtība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas