E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17421
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kādu koeficientu piemēro terasēm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2019
Ludmila

Vai pārvaldniekam (SIA) par dzīvokļa īpašuma pārvaldīšanu atlīdzība ir jāmaksā tikai atbilstoši dzīvoklim piederošajām domājamām daļām (kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā)? Vai man ir tiesības prasīt pārvaldniekam piemērot terašu platībai koeficientu 0,3–0,5? Man tas ir aktuāli, jo dzīvokļa kopējā platība ir 134 kvadrātmeri, bet tajā skaitā ir atklātas terases platība (69 kvadrātmetri). Paldies!

A
atbild:
15. jūlijā, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Ministru kabineta noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 9. punktā ir noteikts: ja dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies par kārtību, kādā pārvaldnieks aprēķina maksu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, tad lodžiju platībai piemēro koeficientu 0,5 un balkonu un segto terašu platībai – koeficientu 0,3. Šie noteikumi ir izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta ceturto daļu.

Tas nozīmē, ka maksu par apsaimniekošanu šādi aprēķina, ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā dzīvojamo māju un tā ir pašvaldības pārvaldībā.

Jāatgādina, ka Dzīvokļa īpašuma likuma 18. pants nosaka: dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē vai aptaujas veidā var noteikt kārtību, kādā tiek aprēķināta maksa par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu un pārvaldīšanu, arī jautājumā par koeficienta piemērošanu terasēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas