E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17411
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ienākuma nodokļa atbrīvojuma kritēriji, pārdodot nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2019
Viktorija

Labdien! 2018. gada augustā iestājos mantojuma attiecībās, pretendējot uz mirušās mātes īpašumiem: dzīvokli un zemi (vasarnīcu). Māte dzīvokli ieguva vēl padomju laikos ar tālāko privatizāciju. Zemi nopirka 2000. gados, tā ir privatizēta. Abus īpašumus esmu deklarējusi 2019. gadā VID, pašlaik vēlos tos pārdot. Manam vīram pieder cits dzīvoklis, par kuru viņš maksā kredītu, esmu viņa galvotāja. 1) Vai tik un tā mātes mantotais dzīvoklis skaitās mans vienīgais īpašums? 2) Vai vērts pārdot zemi vispirms? Kā saprotu, būs jāmaksā ieņēmumu nodoklis no pārdošanas cenas, neatskaitot kadastra vērtību, jo tajā brīdī man būs divi īpašumi: zeme un mātes dzīvoklis. 3) Vai pēc tam varu pārdot mātes dzīvokli un tad maksāt nodokli no pārdošanas un kadastra vērtību starpības? Jo tajā laikā zemes man vairs nebūs. 4) Vai vispār man būs jāmaksā nodoklis par dzīvokļa pārdošanu, jo esmu mantiniece un turpinu mātes tiesības un saistības. Ja nemaldos, ir jābūt vismaz diviem nosacījumiem no trijiem: pirmkārt, deklarēšanās (nevaru, dzīvoju ārzemēs, tur arī esmu deklarēta), vai tas varētu but izņēmums manā gadījumā? Otrkārt, dzīvoklis ir mans vienīgais nekustamais īpašums (vīra dzīvoklis ar kredītu neskaitās). Treškārt, 5 gadi kopš mantošanas brīža (vēl nav pagājuši): tas ir fakts, tik ilgi negaidīšu. Paldies!

A
atbild:
16. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, ja nav kāda no likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzētajiem atbrīvojumiem, no gūtā ienākuma jāmaksā 20% nodoklis.

Likuma 9. pantā (“Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi”) noteikts, ka nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese) (9. panta pirmās daļas 33. punkts);
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums (9. panta pirmās daļas 33.1 punkts);
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (9. panta pirmās daļas 34.2 punkts).

No Jūsu rakstītā izriet, ka mantojāt divus īpašumus. Tātad nav piemērojams nodokļa atbrīvojums, ja pārdodat vienu no tiem vai arī abus. Nodokļa atbrīvojums ir tad, ja izpildās vismaz viens no kritērijiem (60 mēnešus īpašums reģistrēts zemesgrāmatā + deklarēšanās; vienīgais īpašums pēdējos 60 mēnešos; vienīgais īpašums, ja tā vietā iegādājas citu līdzīgu).

Arī uz mantota īpašuma pārdošanā gūto ienākumu attiecas ienākuma nodokļa maksāšanas pienākums.

Ar nodokli apliekamo ienākumu nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību.

Ja nekustamais īpašums mantots, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību. Ja mantojuma masā nav norādīta konkrētā nekustamā īpašuma vērtība, izmanto kadastrālo vērtību.

Ja nekustamais īpašums, kuru pārdod, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Ja pārdosiet nekustamo īpašumu vai arī abus, par nodokļa piemērošanu un termiņiem, kādos nodoklis jāsamaksā, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā. Informācija saziņai atrodama dienesta mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas