E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1741
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Par brīvdienām un svētku dienām slimības naudu nemaksā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. decembrī, 2012
Andris

Labdien. Gribētos uzzināt, vai slimības lapu maksās par 24, 25, 26. decembri. Pats esmu atvaļinājumā no 19.12.12. līdz 07.01.13., bet 21. saslimu. Kuras dienas tiks apmaksātas? Ceru, ka slimības lapu A varēšu noslēgt jau 28.12.12.

A
atbild:
27. decembrī, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.panta (Darba devēja pienākumi) pirmā daļa nosaka: darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegtu darba nespējas lapu apliecināta pārejoša darbnespēja, izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darbnespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā – par laiku no ceturtās darbnespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām.

Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā, un izmaksā atbilstoši noteikumiem, kādi Darba likumā paredzēti darba samaksas izmaksai. Tātad – par brīvdienām un svētku dienām darba devējs slimības naudu nemaksā.

Kas attiecas uz atvaļinājumu, tad saskaņā ar Darba likuma 150.panta sesto daļu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas