E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17396
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Līgums ir personu savstarpēja vienošanās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Lida Čevere

Labdien! Vai pašvaldība var mani piespiest strādāt kā pašnodarbinātajai – es esmu mākslinieciskās pašdarbības kolektīva vadītāja.

A
atbild:
16. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Pašnodarbinātā pakalpojumu izmantošana nav aizliegta, šādu sadarbības veidu var rosināt gan pats pakalpojumu sniedzējs, gan darba devējs, un nereti tas atkarīgs no uzņēmuma vai iestādes darbības specifikas un pakalpojuma vai nodarbinātības specifikas – darba laika, klientu piesaistīšanas u. tml. Piemēram, pašvaldībās nereti asistenta pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti sniedz saimnieciskās darbības veicēji/pašnodarbinātie.

Jūs jautājumā neesat izklāstījusi ne pašreizējo darba tiesisko attiecību veidu, ne citus apstākļus. Nav arī saprotams, kādā veidā pašvaldība varētu piespiest cilvēku parakstīt kādu līgumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norādīja, ka šādu jautājumu risināšana nav ministrijas tiešā kompetence un no darba tiesiskajām attiecībām izrietošie strīdi ir risināmi tiesā.

Savukārt Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode sniedz skaidrojumu par līgumiem.

Līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu.

Līguma priekšmetam sevī jāietver visu līdzēju saskanīgs gribas izteikums par konkrētās saistības nodibināšanu un par darījuma būtiskajām sastāvdaļām.

Tiesiskās attiecības, kuras veidojas starp pusēm nodarbinātības procesā, var regulēt civiltiesiski līgumi, piemēram, uzņēmuma, pakalpojuma, autoratlīdzības līgums.

Līguma veida izvēle ir atkarīga  līguma priekšmeta, uzsver VDI speciāliste.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas