E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17391
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Vai mantinieks var apstrīdēt īpašumtiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Dina

Labdien! Vai mantinieks var apstrīdēt īpašumtiesības, ja deviņdesmitgadīgā vecmamma atsakās no savas mantotās zemes? Vecmammai ir divas meitas, viena no tām, nesakot otrai, pārrakstīja visu īpašumu uz sava vārda. Otra meita par to nav bijusi rakstiski informēta (viņai nav izsūtīta vēstule) un nav atteikusies no īpašuma. Pati mantotāja, vecmamma, vēl ir dzīva.

A
atbild:
03. oktobrī, 2019
Latvijas notārs
Agita Macijevska, zvērināta notāre

Pieņemot, ka vecmamma ir atteikusies pēc aicinājuma mantot (mantojuma atstājēja nāves) un atraidījusi viņai piekritušo mantojumu, tā vairs nevar to pieņemt vēlāk un viņas vietā iestājas tas mantinieks, kas pēc mantojuma atstājēja gribas vai, ja tāda nav izteikta, pēc likuma aicināts mantot kā tuvākais pēc viņas. Pieņemot, ka vecmamma ir atteikusies no mantojuma, viņas vietā mantojuma tiesībās stājas viņas meitas, kurām abām ir tiesības uz mantojumu līdzīgās daļās.

Mantinieks, kurš pieņem mantojumu, vienmēr tiek brīdināts, ka apzināti nepatiesu ziņu sniegšana notāram ir krimināli sodāma. Proti, ja viņam ir zināmi citi mantinieki un to dzīvesvieta, bet tas tiek noklusēts un notāram sniegtas nepatiesas ziņas, šim mantiniekam iestājas kriminālatbildība.

Ja otra mantiniece tomēr ir bijusi zināma un uzaicināta (ar zvērināta notāra rakstisku paziņojumu), bet noteiktajā termiņā savu gribu nav izteikusi, tiek uzskatīts, ka viņa mantojumu atraidījusi. Iespējams, ka paziņojumu nav saņēmusi kļūdas pēc un tamdēļ nav zinājusi par aicinājumu mantot.

Ja mantinieki iesniedzējam nav zināmi un iesniegumā nav norādīti, zvērināts notārs oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” izsludina mantojuma atklāšanos, uzaicina mantiniekus, nosakot termiņu, un paziņo par to zināmajiem mantiniekiem un Latvijas Zvērinātu notāru padomei iekļaušanai Mantojumu reģistrā.

Sludinājumā zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Uzaicinājuma termiņš, ja likumā nav noteikts citādi, nosakāms pēc zvērināta notāra ieskatiem. Tas nedrīkst būt īsāks par trim mēnešiem no uzaicinājuma publicēšanas dienas.

Mantiniecei jeb aprakstā minētajai otrai meitai ir tiesības celt mantojuma prasību. Mantojuma prasību, ar kuru aizsargā mantojuma tiesību, var celt katrs mantinieks, vienalga, vai viņš aicināts pēc likuma, testamenta vai līguma un vai viņš prasa visu mantojumu vai tikai tā daļu. Mantojuma prasība noilgst pēc pieciem gadiem, skaitot no tās dienas, kad radusies tiesība šo prasību celt.

Lai precīzi atbildētu, kāda prasība ceļama, jāizvērtē mantojuma lietas materiāli. Jūs kā mantiniece, kuras tiesības ir aizskartas, varat vērsties pie zvērināta notāra, kurš veda mantojuma lietu, un iepazīties ar lietas materiāliem. Ja nepieciešams, tālāk iespējams vērsties pie zvērināta advokāta un risināt šo lietu tiesas ceļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas