E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17390
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
4
1
4

Ko darīt, ja pirms 25 gadiem šķirta laulība nav reģistrēta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Viktors

Labdien! Vēlos pārdot dzīvokli, kuru 2015. gadā saņēmu mantojumā no savas mātes. Pēc mantojuma dzīvoklis tika privatizēts (izmantojot manus personīgos līdzekļus). Vilcinājos ar dokumentu sakārtošanu, un dzīvoklis uz mana vārda zemesgrāmatā reģistrēts tikai 2019. gadā. Esmu bijis precējies, bet 1993. gada 9. februārī izšķīros (ir tiesas lēmums, esmu veicis visus nepieciešamos maksājumus: saglabāti visi dokumenti un maksājuma kvītis). Kopš šķiršanās es dzīvoju Latvijā, bijusī sieva – Ukrainā. Sazinoties ar notāru, esmu saņēmis atbildi, ka iedzīvotāju reģistrā uzrādās – joprojām esmu laulībā, neesmu izšķīries. Esmu bijis PMLP, dzimtsarakstu nodaļā un arhīvā, visur man paskaidro, ka pēc esošajiem dokumentiem skaitos laulībā. Kā man rīkoties, lai es varētu pārdot savu dzīvokli?

A
atbild:
15. jūlijā, 2019

Atbilstoši attiecīgā laika normatīvajam regulējumam – Latvijas PSR Laulības un ģimenes kodeksam – pastāvēja divējāda laulības šķiršanas kārtība: tiesās un civilstāvokļu aktu nodaļās. Ņemot vērā personas sniegto informāciju, konkrētā laulība šķirta tiesā.

Latvijas PSR Laulības un ģimenes kodeksa 34. pants noteica, ka ar sprieduma stāšanos spēkā laulība vēl nav izšķirta. Spriedums jāreģistrē civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādē, un tikai ar sprieduma reģistrāciju laulība ir izbeigta. Papildus Latvijas PSR Laulības un ģimenes kodeksa 41. pantā tika skaidrots, ka reģistrāciju uz tiesas sprieduma pamata var izdarīt abi laulātie kopīgi vai katrs atsevišķi. Tādējādi laulība ir izbeigta ar brīdi, kad kaut viens no laulātajiem reģistrējis laulības šķiršanu neatkarīgi no tā, pēc cik ilga laika laulības šķiršanu reģistrē otrs laulātais un vai viņš vispār to dara. Laulātais, kurš nav reģistrējis laulības šķiršanu, nav tiesīgs stāties jaunā laulībā.

Jautājumā norādītā informācija vedina domāt, ka, iespējams, personas tiesas spriedumu nav reģistrējušas civilstāvokļa aktu reģistrācijas nodaļā. Tādējādi šobrīd laulība šķirama tiesā vai pie zvērināta notāra.

Papildus LV portāls vērš uzmanību tam, ka laulības laikā mantots īpašums ir iegūts bez atlīdzības un saskaņā ar Civillikuma 91. panta 3. daļu ir laulātā atsevišķa manta. Tātad, ja īpašums iegūts mantojuma ceļā, laulātā piekrišana tā pārdošanai nav nepieciešama.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas