E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17384
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai jaunajam īpašniekam ir saistošs iepriekš noslēgtais īres līgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Liene

Pirms diviem gadiem noslēdzu īres līgumu ar privātpersonu (uz 10 gadiem). Šobrīd īpašumtiesības ir nodotas citai personai (SIA), kas turpmāk izraksta rēķinus. Pirmkārt, vai man ir jāpārslēdz līgums? Otrkārt, divas reizes ir palielinājusies apsaimniekošanas maksa: kur varu pārbaudīt, kā to aprēķina? Treškārt, jāmaksā par nekustamā īpašuma nodokli, kas līdz šim nekur nav paskaidrots. Vai šis nodoklis jāmaksā obligāti? Ceturtkārt, uzkrājums nākamā perioda remontdarbiem: vai šajā gadījumā, kad esmu īrniece un norēķinos par apsaimniekošanu, arī šie izdevumi attiecas uz mani? Vai īpašnieks drīkst paaugstināt īres maksu (un kādos gadījumos)? Kādi dokumenti man jāparaksta un par ko jāvienojas, lai juridiski viss būtu korekti? (Es domāju, ar papildu vienošanos nosakot papildu izmaksas, bet vai tas ir pareizi?) Jā, un, protams, šobrīd ir izmaksas, kuras tiek apliktas ar PVN.

A
atbild:
05. jūlijā, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

1) Likums “Par dzīvojamo telpu īri” nosaka: jaunajam īpašniekam ir saistošs jau noslēgtais līgums. Likumā nav precīzi pateikts, ka līgums būtu pārslēdzams. Ieteiktu atjaunot īres līgumu, nomainot tikai izīrētāja rekvizītus un nemainot citus līguma noteikumus.

2) Apsaimniekošanas maksu var noskaidrot pie mājas pārvaldnieka.

3) Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pants paredz, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājams nekustamā īpašuma nodoklis.

4) Ja līgumā ir noteikts uzkrājums, tas ir jāmaksā. Citādi tas gulstas uz izīrētāju.

5) Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 13. pants “Dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanas noteikumi” nosaka: dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam rakstveidā vienojoties. Ja dzīvojamās telpas īres līgumā ir paredzēta iespēja līguma darbības laikā paaugstināt dzīvojamās telpas īres maksu, izīrētājs vismaz sešus mēnešus iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par tās paaugstināšanu, ja vien īres līgumā nav noteikts citādi. Brīdinājumā norādāms īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums. Strīdus, kas rodas par dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanu, izšķir tiesa.

Saskaņā ar likuma 11. pantu dzīvojamās telpas īres maksu veido:

  • dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un
  • peļņa.

6) Ar nodokļiem apliekamie komunālie pakalpojumi tiek atspoguļoti rēķinā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas