E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17382
Lasīšanai: 3 minūtes
4
3
4
3

Pasu un personas apliecību paraugus nosaka to izdevējvalsts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Tarxs

Kāpēc PMLP izsniegtajās pasēs vārds un uzvārds tiek rakstīts ar lielajiem burtiem, turklāt vispirms raksta uzvārdu un tad vārdu? Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 114 “latviešu valodā oficiālo personvārdu sistēmu veido vārdi un uzvārdi. Latviešu valodā tradicionāli lieto vispirms vārdu, pēc tam uzvārdu. Izņēmums ir vēsturiski ģenitīva formā veidotie uzvārdi (piemēram, Doku Atis, Māteru Juris, Pārstrautu Jānis, Zeiboltu Jēkabs), kurus lieto vārda priekšā”. Tāpat šajos noteikumos rakstīts: “Personvārdi ir valodas vienības – īpašvārdi personas nosaukšanai. Personvārdus raksta ar lielo sākumburtu.” Pēc MK noteikumiem Nr. 134 “personu apliecinoša dokumenta mašīnlasāmo zonu veido saskaņā ar Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) dokumentā Nr. 9303 “Mašīnlasāmi ceļošanas dokumenti” noteikto. Personvārdu mašīnlasāmajā zonā norāda, nelietojot diakritiskās zīmes.” ICAO oficiālajā mājaslapā apskatāms iepriekšminētais dokuments, kurā atrodamas norādes par mašīnlasāmās zonas izmēriem un atrašanās vietu pasē. Tāpat tur minēts, ka vārda un uzvārda rakstība ar lielajiem burtiem nav OBLIGĀTA prasība, bet gan ir tikai IETEIKUMS (it is recommended). Vai kāds Latvijas likums starptautisko dokumentu ieteikumu pielīdzina obligātajai prasībai, kas ir jāievēro?

A
atbild:
10. jūlijā, 2019
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs

Personu apliecinošu dokumentu, proti, Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pasu, bezvalstnieku, bēgļu un personu, kurām piešķirts alternatīvais statuss, ceļošanas dokumentu un personas apliecību paraugus un saturu, kā arī personas apliecībā elektroniskā formā iekļaujamās informācijas apjomu un saturu nosaka Ministru kabineta (MK) Nr. 134  “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi”, precīzāk, katra dokumenta veida apraksts un paraugs noteikts minēto MK noteikumu 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. un 10. pielikumā.

Savukārt deleģējums MK noteikt personu apliecinošu dokumentu paraugus un saturu ietverts Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Iepriekšminētais tiesiskais regulējums arī nosaka to veidu, kādā personas vārds un uzvārds ir redzams Latvijā izdotā personu apliecinošā dokumentā, kā arī katra personu apliecinoša dokumenta turētāja tiesības un pienākumu saņemt pasi vai personas apliecību, kas atbilst MK noteikumiem.

Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) dokumentā Nr. 9303 “Mašīnlasāmi ceļošanas dokumenti” ietvertās rekomendācijas tiešā veidā nav obligātas personu apliecinoša dokumenta saņēmējam, tomēr jāņem vērā arī šajā dokumentā minētais: katra izdevējvalsts, proti, likumā noteikta personu apliecinoša dokumenta izdevējiestāde, nosaka vārda un uzvārda lauku izvietojumu, secību u. tml.

Protams, šīs rekomendācijas ir tikai viens no aspektiem, kas ietekmē pasu un personas apliecību paraugus, saturu, dokumentā iekļauto ziņu apjomu, informatīvo lauku un drošības elementu izvietojumu.

Dokumentu paraugu izstrādē tiek ņemti vērā gan drošības apsvērumi, gan prasības vizuālās informācijas uztverei, gan speciālas prasības dokumenta elektroniskajai un mašīnlasāmajai daļai, kā arī optimālai robežkontroles veikšanai u. c.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas