E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17380
Lasīšanai: 2 minūtes

Izskaidrot darba samaksas aprēķinu ir darba devēja pienākums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
Māris

Darba attiecību periodā strādāju summēto darba laiku (maiņu darbs pa 12 stundām dienā). Darba devējs mēnesī piešķir 2,33 apmaksātas atvaļinājuma dienas. Dienas vidējā izpeļņa, aprēķinot pēc summētā darba laika, ir 78,30 eiro. Darba attiecību laikā tika ņemts apmaksāts 3 dienu atvaļinājums. Par trijām dienām tika samaksāta 234 eiro liela atvaļinājuma nauda, kura aprēķināta par trim dienām, kurās būtu jastrādā 12 stundas. Izbeidzot darba attiecības, palika neizņemtas 18,62 atvaļinājuma dienas. Reizinot tās ar dienas vidējo izpeļņu, sanāk 1452,36 eiro. Saskaņā ar Darba likumu, pārtraucot darba attiecības, darba devējam jāizmaksā visas kompensācijas, kas pienākas darbiniekam. Saņēmu aprēķinu par gala izmaksu un visu kompensāciju izmaksu: darba devējs atvaļinājuma naudu aprēķinājis tā, it kā darbinieks būtu strādājis dienā pa 8 stundām un mēnesī attiecīgi būtu saņēmis 1,67 atvaļinājuma dienas. Aprēķina lapā uzrādīts, ka samaksāts tikai par 10,6 atvaļinājuma dienām. Kompensācijā par atvaļinājumu tika izmaksāti 554 eiro.
Vai darba devējs var šādi rīkoties? T. i., atvaļinājuma naudu aprēķināt pēc normālā darba laika, nevis summētā, kas norādīts darba līgumā. Vai darba devējs drīkst izmainīt atvaļinājuma dienas no 2,33 uz 1,67 dienām?

A
atbild:
15. jūlijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Lai sniegtu Jums korektu atbildi, būtu jāiepazīstas ar visiem lietas apstākļiem, kā arī uzņēmuma iekšējiem normatīvajiem aktiem, kuri regulē darba samaksas jautājumus. Diemžēl informācija par to jautājumā nav pieejama.

Jums var ieteikt rīkoties šādi: pirmkārt, saskaņā ar Darba likuma 71. pantu uzrakstīt iesniegumu darba devējam ar prasību darba samaksas aprēķinu izskaidrot.

Ja darba devējs skaidrojumu nesniegs vai arī skaidrojums būs nepietiekams, Jums ir tiesības savu aizskarto interešu aizstāvībai uzrakstīt iesniegumu Valsts darba inspekcijai. Noilguma termiņš strīdos par darba samaksas izmaksu ir divi gadi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas