E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17365
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanai jābūt iekļautai tarifā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
Jānis

Vai Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums attiecas uz pašvaldību kapitālsabiedrību, kas organizē komunālos pakalpojumus? Pašvaldības kapitālsabiedrība pieprasa maksu par skaitītāju uzstādīšanu (50 eiro) vai arī liek tos uzstādīt pašam. Likuma 9. pantā noteikts, ka pakalpojuma sniedzējs uzstāda komercuzskaites iekārtu par saviem līdzekļiem. Pieslēgšanas mezglu esmu izbūvējis.

A
atbild:
03. jūlijā, 2019
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Iveta Teibe, Vides aizsardzības departamenta Ūdens resursu nodaļas vadītāja

Ūdens skaitītāja aparāta un tā uzstādīšanas izmaksām ir jābūt ietvertām ūdens tarifā, un par tām atsevišķi nav jāmaksā. Ja situāciju neizdodas atrisināt ar pašvaldības palīdzību, aicinām iedzīvotāju vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar iesniegumu elektroniski pasts@varam.gov.lv vai nosūtot to uz ministrijas pasta adresi.

Atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 9. panta pirmās daļas 5. punktam ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja pienākums ir par saviem līdzekļiem nodrošināt komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanu vai nomaiņu un veikt sniegto pakalpojumu uzskaiti. Savukārt likuma 10. panta pirmās daļas 1. punkts nosaka: pakalpojumu lietotāja pienākums ir nodrošināt komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvi komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanai vai nomaiņai.

VARAM norāda, ka sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa projektā iekļaujamās izmaksas nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes izstrādātā  “Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika”. Saskaņā ar tarifu aprēķināšanas metodikas 34.15.1 punktu tarifa projektā jāiekļauj ūdens un notekūdeņu uzskaites mēraparātu iegādes un verifikācijas izmaksas, t. sk. jāiekļauj izmaksas ūdens un notekūdeņu komercuzskaites mēraparātu un ūdens un notekūdeņu uzskaites kontroles mēraparātu uzstādīšanai (ja uzstādīšanu neveic komersanta personāls). Ievērojot tarifu aprēķināšanas metodikas 29. un 32. punktu, tarifa projektā iekļautajās ekspluatācijas izmaksās ietver arī personāla (visu ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanā iesaistīto komersanta darbinieku) izmaksas. Tādējādi samaksai par komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanu jābūt iekļautai ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifā.

Saskaņā ar likumu pakalpojumu lietotājam ir jānodrošina speciāla vieta/telpa ūdenssaimniecības pakalpojumu uzskaitei nepieciešamās mērierīces jeb komercuzskaites mēraparāta novietošanai. Kā nosaka Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts, mezglam jāatrodas tādā vietā, lai pakalpojumu sniedzējs varētu tam piekļūt pārbaudes, remonta, mēraparāta nomaiņas u. tml. nolūkos. Tādējādi pakalpojumu lietotājam mēraparāta mezgls ir jāaprīko atbilstoši iepriekšminētajām prasībām. Pie šāda nepieciešamā mezgla aprīkojuma pieskaitāms gan filtrs, gan pievadcaurules vai pretvārsti, kas nodrošina iespēju uzstādīt un ekspluatēt komercuzskaites mēraparātu. Lasītājs ir norādījis, ka mezgls ir izbūvēts. Sagatavojot atbildi, ministrijai nav iespējams pārliecināties, vai mezgls ietver nepieciešamo aprīkojumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas