E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17357
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
6
1
6

Ienākumi un nodokļi, ja strādā pie citas ES dalībvalsts darba devēja

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
Ilja

Sveiki! Es dzīvoju Latvijā un esmu Latvijas rezidents. Sākot ar nākamo gadu, es saņemšu dividendes no uzņēmuma Igaunijā.
Papildus tam es vēlos katru mēnesi saņemt nelielu ienākumu (aptuveni 420 eiro) kā tā paša uzņēmuma darbinieks tepat Latvijā (toties kļūt par pašnodarbināto).
Vai es pareizi saprotu – man nav jāmaksā nodoklis par dividendēm sakarā ar vienošanos starp Latviju un Igauniju. Runājot par pašnodarbinātību, vai man jāreģistrē mikrouzņēmums vai varbūt jaizmanto autoratlīdzības līgums vai kaut kas cits? Ņemot vērā visu sniegto informāciju, kāds varētu būt mans kopējais nodoklis? Paldies!

A
atbild:
11. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienests (VID), kura speciālistiem lūdzām sniegt atbildi, norāda, ka diemžēl Jūsu jautājumā izklāstītā situācija un informācija ir pārāk nepilnīga, lai varētu izprast konkrēto tiesisko situāciju, t. i., nav zināms, vai Igaunijas uzņēmumam Latvijā ir pastāvīgā pārstāvniecība, kāda veida līgums par darbu tiks slēgts ar Igaunijas uzņēmumu, kura gada peļņa tiek dalīta dividendēs u. tml.

VID ir sagatavojis atbildi, pieņemot, ka Igaunijas uzņēmumam Latvijā nav pastāvīgās pārstāvniecības un ar personu ir noslēgts darba līgums. Tātad tas ir VID speciālistu skaidrojums tikai šādai iespējamai situācijai.

Par dividenžu ienākumu

Dividendes ir ienākums, par kuru ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, izņemot likumā noteiktos gadījumus, kad nodokli var nemaksāt.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek apliktas dividendes, ja tās tiek maksātas no peļņas, kas gūta, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, un par to ārvalstī ir samaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis vai ārvalstī no dividendēm ir ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai tam pielīdzināms nodoklis. Tiek pieņemts, ka uzņēmumu ienākuma nodoklis vai iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir samaksāts, ja dividendes izmaksā citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrēta kapitālsabiedrība, kas nodibināta un darbojas saskaņā ar attiecīgās valsts normatīvajiem aktiem.

Dividendēm, kuras izmaksā ārvalsts kapitālsabiedrība, 2018. un 2019. taksācijas gadā piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 10% apmērā, ja vien nodokļa maksātājs nepierāda, ka dividendes tiek izmaksātas no peļņas, kas radusies, sākot ar 2018. gada 1. janvāri.

Par algota darba ienākumu.

Algota darba ienākumi, kas tiek gūti saistībā ar nodarbinātību uz darba līguma pamata ārvalstu sabiedrībā par darbu Latvijas Republikā, ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijas Republikā.

Darbinieks pats aprēķina algas nodokli (iedzīvotāju ienākuma nodokli) no saviem algota darba ienākumiem un iemaksā to budžetā, reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā līdz tā mēneša beigām, kas seko mēnesim, kurā fiziskā persona ir stājusies darba attiecībās ar ārvalstu darba devēju. Reģistrējoties par algas nodokļa maksātāju, fiziskā persona uzrāda ar darba devēju noslēgto darba līgumu.

Algas nodokļa likme, kas jāmaksā no mēneša apliekamā ienākuma, ir 20 % – mēneša ienākumam  līdz 1667 eiro, 23 % – mēneša ienākuma daļai, kas pārsniedz 1667 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanai citas ES dalībvalsts darba devējs ar darbinieku var vienoties par to, kādā statusā šī persona veiks valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā:

1) darba ņēmēja statusā vai

2) iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka – statusā.

Ja darba devējs – ārvalstu komersants – nav vienojies ar nodarbināto darbinieku par to, ka tas obligātās iemaksas veiks kā iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja – ārvalstnieka –, obligātās iemaksas ir jāveic darba devējam. 2019. gadā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme ir 35,09%.

LV portāls savukārt vērš Jūsu uzmanību: ja par VID izskaidroto situāciju Jums vēl ir jautājumi, tad ieteicams sazināties ar VID, konkretizējot un papildinot savu individuālo  informāciju.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas