E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1735
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Jauno PVN normu precīzai piemērošanai jākonsultējas VID

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2012
Mihails

Labdien! 2013.gada 1.janvārī spēkā stāsies Pievienotās vērtības nodokļa likums, kurš aizstās veco likumu “Par pievienotās vērtības nodokli”. Ir neskaidrības sakarā ar jaunā likuma regulējumu attiecībā uz šā nodokļa piemērošanu būvniecības pakalpojumiem, kas noteikts likuma 142.pantā. Proti, nav saprotams, kam būs jāmaksā nodoklis valsts kasē par projektēšanas darbiem būvniecības līguma ietvaros, kurš paredz objekta izbūvi pēc pakalpojuma sniedzēja paša izstrādātā projekta. Visticamāk, ka šā pienākuma izpilde piekritīs pakalpojuma saņēmējam, tomēr rodas šaubas. Vēlētos uzzināt speciālistu viedokli.

A
atbild:
11. janvārī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jaunā Pievienotās vērtības nodokļa likuma salīdzināšanai ar iepriekšējo likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" Finanšu ministrija ir sagatavojusi  abu likumu atbilstības tabulu. Tā atrodama FM interneta vietnē.

Tabulā redzams, ka iepriekšējā likuma 13.6panta (Nodokļa piemērošana būvniecības pakalpojumiem) regulējums ir iekļauts jaunā likuma 142.pantā. Un attiecīgi pirmajā daļā bijusī norma: (1) Šā panta izpratnē būvniecības pakalpojumi ir būvdarbu veikšana jaunas būves (ēkas, inženierbūves) būvēšanai vai esošās būves vai tās daļas renovācijai, rekonstrukcijai, restaurācijai, konservācijai vai nojaukšanai ir tikai precizēta un papildināta:

(1) Šā panta izpratnē būvniecības pakalpojumi ir būvdarbu veikšana jaunas būves (ēkas, inženierbūves) būvēšanai vai esošās būves vai tās daļas renovācijai, vienkāršotai renovācijai, rekonstrukcijai, vienkāršotai rekonstrukcijai, restaurācijai, konservācijai vai nojaukšanai, kā arī būvniecības pakalpojumu līgumā ietvertā visu veidu projektēšana.

Ministru kabinets no jauna izdevis virkni noteikumu saistībā ar jauno PVN likumu (visi noteikumi vēl nav izsludināti), arī noteikumus „Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtība un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa maksāšanai un administrēšanai".

VID ir izstrādājis informatīvo materiālu par jauno Pievienotās vērtības nodokļa likumu. VID nodokļu maksātājiem organizē bezmaksas  seminārus par jauno PVN likumu. Datumi un semināru norises vietas (klientu apkalpošanas centri) atrodamas norādē Semināri nodokļu maksātājiem.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā nodokļu maksātājus VID arī aicina zvanīt pa informatīvo tālruni 1898, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, uzdot jautājumus VID mājaslapā sadaļā Kontakti > Uzdot jautājumu VID, atsauksmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas