E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17333
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojums dāvinājumam izglītībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2019
Irina

Trešā persona vēlas dāvināt 5 000 dolārus ar bankas pārskaitījumu uz manu kontu. Vai ir jādeklarē šī summa un jāmaksā ienākuma nodoklis, ja es visu šo summu no tā paša konta maksāju par savas pilngadīgās meitas izglītību (izglītība tiks iegūta ASV).

A
atbild:
25. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka ar nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām pilnā apmērā – neatkarīgi no tā, vai dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē –, ja dāvinājums paredzēts un maksātājs to izlieto, lai segtu savus izdevumus par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumiem par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas.

Ja nesaista laulība vai radniecība ar dāvinātāju, tad no dāvinājuma virs 1425 eiro ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Dāvinājums jādeklarē, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no pārsnieguma summas (no 5000 eiro atņemot 1425 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas