E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17311
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Biedra nauda kooperatīvajā sabiedrībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2019
Vasilij

Esmu garāžu kooperatīva (GĪKS) biedrs. Man pieder vairākas garāžas (garāžas un zemes domājamās daļas esmu privatizējis un ierakstījis zemesgrāmatā atsevišķi no GĪKS, zemesgrāmata ir uz mana vārda, nekustamo īpašuma nodokli maksāju es pats). Par piecām garāžām katru gadu regulāri maksāju GĪKS piecas biedra naudas. Es tam nepiekrītu, jo GĪKS biedrs esmu viens pats un GĪKS kopsapulcē man tiek dota tikai viena balss, bet biedra naudu maksāju par pieciem. Iestājoties kooperatīvā, iestāšanās naudu samaksāju vienu reizi. Uz katras man izsniegtās kvīts ir atsevišķi norādītas piecas garāžas, to numuri un par katru garāžu saņemtā biedra naudas summa. GĪKS statūtos tāda situācija nav paredzēta. Ja GĪKS nepamatoti saņem no manis apmaksu par piecām biedra naudām, vai varu pieprasīt atpakaļ pārmaksāto naudu?

A
atbild:
21. jūnijā, 2019

Kooperatīvo sabiedrību darbību Latvijā reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums, kura 12. panta 1. daļas 8. punkts paredz, ka sabiedrības statūtos ir jānosaka iestāšanās maksas un biedra naudas lielums (ja tādas paredzētas).

Tādējādi GĪKS ir tiesības iekasēt un Jums ir pienākums maksāt tādus maksājumus, kas ir paredzēti GĪKS.

No minētā izriet: ja GĪKS rīkojas pretēji statūtos noteiktajam un pieprasa no Jums maksu, kas ir pretrunā ar tiem, Jums ir tiesības pieprasīt pārmaksātās summas atmaksu, vēršoties ar iesniegums GĪKS valdē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas