E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17307
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Aizturētā transportlīdzekļa izņemšanas kārtība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2019
Inga

Labdien! Vai pastāv iespēja izņemt auto no aizturēšanas stāvvietas (aizturēts, jo tika vadīts alkohola ietekmē) pirms soda nomaksas? Auto ir ņemts līzingā. Vainīgais jau tāpat ir saņēmis sodu, viņam atņemtas tiesības uz 4 gadiem un piemērots naudas sods. Līzingu noformēja vainīgā persona, bet auto izmanto visa ģimene. Vai šajā gadījumā auto paliks pie līzinga ņēmēja vai tiks atdots līzinga devējam?

A
atbild:
21. jūnijā, 2019

Alkohola reibumā aizturamo (izņemamo) transportlīdzekļu izņemšanas tiesības (kārtību) nosaka Latvijas Republikas Administratīvo Pārkāpumu Kodeksa 257. pants. T. i., izņem mantas un dokumentus, kuri ir pārkāpuma priekšmets vai izdarīšanas rīks un kuri atrasti aizturēšanas, personas mantu vai vietas apskates laikā, kā arī pārkāpuma konstatācijas brīdī.

Par transportlīdzekļa uzglabāšanu būs jāsamaksā maksa par tā atrašanos aizturējumā līdz piespriestā administratīva soda nomaksai. Tieši šāda kartība ir noteikta ar Ministru kabineta 2010. gada 7. decembra noteikumu Nr. 1098 "Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem" 22. panta 22.3 punktu.  

Līdz ar minēto paskaidrojams, ka normatīvie akti neparedz transportlīdzekļa atdošanu tā tiesīgajam lietotājam vai īpašniekam pirms naudas soda samaksas. Attiecīgi pēc naudas soda nomaksas transportlīdzekļa tehniskajā pasē norādītais turētājs (līzinga gadījumā) būs tiesīgs to izņemt no aizturējuma. Apstāklis, ka vadītajam ir piespriests administratīvais sods, neatbrīvo to no šī soda izpildes pienākuma, t. i., piespriestā naudas soda samaksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas