E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17301
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Administratīvā soda izpildes kārtība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2019
Jānis

Ja par braukšanu reibumā ir piemērots īslaicīgs brīvības atņemšanas sods (10 diennaktis) un šoferis nav apcietināts uz vietas, kā notiek soda izpilde? Lasīju, ka būtu jāatnāk ierakstītai vēstulei, bet tāda netika saņemta. Tajā pašā laikā 2 mēnešus vēlāk policija, iepriekš neziņojot, atbrauca un klauvēja pie durvīm 23.00 vakarā.

A
atbild:
21. jūnijā, 2019

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 264. pantu spriedumu izpilda pēc tā stāšanās spēkā, izņemot gadījumus, kad tiesa noteikusi, ka spriedums izpildāms nekavējoties. Tas nozīmē, ka tiesas nolēmums ir izpildāms tiesas noteiktajā termiņā pēc tā spēkā stāšanās (ņemot vērā tā pārsūdzēšanas iespējas).

Savukārt saskaņā ar 317.pantu lēmumu par administratīvo arestu izpilda pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un lēmums nav pārsūdzēts vai arī ir stājies spēkā apelācijas instances tiesas nolēmums. Ja apelācijas instances tiesa nolēmumu paziņo saīsinātā formā un pilnu nolēmumu sastāda vēlāk, administratīvo arestu izpilda pēc nolēmuma paziņošanas saīsinātā formā. Lēmumu par administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā pēc tam, kad lēmums par administratīvo arestu ir nodots izpildei.

Tādējādi pēc lēmuma stāšanās likumīgā spēkā tiesa paziņo attiecīgajam policijas iecirknim par sprieduma izpildes nepieciešamību.

Pēc tiesas lēmuma saņemšanas (nodošanas izpildei) policijas amatpersonas uzsāk personas meklēšanu. Parasti meklēšana izpaužas kā iecirkņa inspektora ierašanās personas dzīvesvietā (lai paziņotu par lēmuma izpildi) vai arī pavēstes nosūtīšana (atstāšana adresāta dzīvesvietā) par nepieciešamību ierasties policijas iecirknī soda izpildes nodrošināšanai.

Ja persona savā dzīvesvietā nav sasniedzama, policijas amatpersonas izsludina lēmumā minēto personu meklēšanā. Tas nozīmē, ka persona, nonākot saskarsmē ar tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām, var būt aizturēta un nogādāta policijas iecirknī.

Par jautājumā minēto “personas apcietināšanu uz vietas” paskaidrojams, ka, nepastāvot pamatam personas apcietināšanai, tas netiek darīts, jo lēmums par administratīvā soda piemērošanu var tikt pārsūdzēts vai atcelts (t. i., tas vēl nav stājies likumīga spēkā).

Ņemot vērā apstākļus, ka personai ir pienācīgā kārtā paziņots tiesas nolēmums par soda piemērošanu un tas nav pārsūdzēts vai atcelts, personai pēc šāda lēmuma stāšanās likumīgā spēkā pašai ir pienākums aktīvi sadarboties noteiktā soda izpildē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas