E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17232
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Pienākums segt nekustamā īpašuma nodokli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2019
Irēna

Labdien! Vai personai jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis par dzīvokli un zemi Rīgā, ja tie pieder juridiskai personai?

A
atbild:
15. jūlijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) ir pieņemts ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli”, šī likuma 2. panta 1. daļā noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kurām nekustamais īpašums ir īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā.

Šajā gadījumā ir jāizšķir divas atsevišķas lietas – nekustamā īpašuma apmaksa un pienākums segt šo nodokli.

Likumā “Par NĪN” nav paredzēts, ka NĪN būtu jāmaksā īrniekam, kurš to izīrē no privātpersonas vai privāto tiesību juridiskas personas.

Tomēr likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pantā ir paredzēts pienākums īrniekam maksāt NĪN kā maksājumu, kas saistīts ar ēkas lietošanu; šāds nosacījums tieši uzliek pienākumu “papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai” segt arī nekustamā īpašuma nodokli.

No visa iepriekš minētā, atbildot uz jautājumu, var secināt – NĪN ir jāsedz īrniekam proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai, tomēr samaksas pienākums ir zemesgrāmatā ierakstītajam īpašniekam. Tas nozīmē, ka nevar izveidoties situācija, kad īpašnieks varētu izvairīties no atbildības par NĪN nemaksāšanu, pat ja īrnieks to viņam neapmaksā, tomēr īpašniekam veidojas saistība pret īrnieku, ja tas nesedz šo nodokli atbilstoši izīrētajai platībai, uz šādas saistības pamata viņš var pieprasīt segt zaudējumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas