E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17217
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kapitāla pieaugumu summē, ja taksācijas gadā atsavināti vairāki kapitāla aktīvi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2019
Rolands

Labdien! Man ir jautājums par to, kā tiek piemērots ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma. 2019. gadā fiziska persona – nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja – ir veikusi divus biržā tirgotu uzņēmumu akciju pārdošanas darījumus (attiecīgās akcijas tika iegādātas 2011. un 2012. gadā). Līdz ar to viens no darījumiem rada kapitāla pieaugumu, bet otrs – zaudējumus. Turklāt otrā darījuma zaudējumi pārsniedz pirmā darījuma kapitāla pieauguma apmēru. Vai šādā gadījumā personai ir jādeklarē un jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis par pirmo darījumu vai arī ir atļauts to nedarīt, ņemot vērā, ka šo darījumu kopējā bilance ir negatīva?

A
atbild:
26. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: taksācijas gada kapitāla pieaugumu summē, ja taksācijas gadā atsavināti vairāki kapitāla aktīvi. Ja aprēķinātais kapitāla pieaugums vai tā summa ir negatīva, nodokļa aprēķināšanas vajadzībām to neņem vērā. Ja aprēķinātais kapitāla pieaugums par taksācijas gadu no viena kapitāla aktīva atsavināšanas ir negatīvs, bet no cita kapitāla aktīva atsavināšanas – pozitīvs, radušos zaudējumus attiecībā uz taksācijas gadu var segt ar pozitīvo kapitāla pieaugumu.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā Valsts ieņēmumu dienests aicina zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī uzdot savu jautājumu VID mājaslapas sadaļā “Kontakti”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas