E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17203
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba samaksas aprēķins jāskaidro darba devējam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2019
Vards

Labdien! Kā pareizi aprēķināt samaksu par atvaļinājumu un virsstundām?
Situācija ir šāda: esmu parasts algots darbinieks ar parastu līgumu. Laika darba alga, 40 stundas nedēļā.
Alga par mēnesi tiek maksāta tā paša mēneša beigās.
Strādāju virsstundas februārī, kas tika ierakstītas laika atskaišu sistēmā nevis februāra periodā, bet gan marta vidū. Nebija iespējas paredzēt virsstundu darbu un kompānijas prasības nodot laikā atskaites pirms mēneša beigām. Attiecīgi ir izdarīti labojumi martā par iepriekšējo periodu (februāri).
Strādāju virsstundas arī martā un aprīlī – tās tika ierakstītas sistēmā pirms mēneša beigām attiecīgajos periodos.
Kompensāciju par virsstundām februārī es saņēmu kopā ar algu aprīļa beigās. Darba devējs paskaidroja, ka virsstundas tika ierakstītas sistēmā martā un maksājums par tām vienu mēnesi kavējas. Darba samaksas lapā par februāri virsstundas nebija norādītas.
Kompensāciju par virsstundām martā es saņēmu kopā ar algu aprīļa beigās.
Aprīļa darba samaksas lapā ir noradītas arī februāra un marta virsstundas. Aprēķinos par virsstundu samaksu ņemti vērā attiecīgie mēneši, kad virsstundas tika strādātas.
Kompensāciju par virsstundām aprīlī saņēmu kopā ar algu maija beigās.
Es paņēmu atvaļinājumu no aprīļa vidus līdz maija vidum. Aptuveni 20 dienas. Lūdzu, lai atvaļinājuma naudas aprēķinā tiek ņemtas vērā arī virsstundu piemaksas iepriekšējos mēnešos.
Izrādās, ka atvaļinājuma naudas aprēķinā vispār netika ņemtas vērā virsstundu piemaksas par februāri, martu un aprīli. Kā paskaidroja darba devējs, piemaksas tika samaksātas aprīlī (ar viena mēneša kavējumu). Un vidējā izpeļņa aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem, 10.2018.–03.2019.
Darba devējs piebilda, ka visi aprēķini ir pareizi un pārrēķina nebūs.
Darba līgumā nav paskaidrojuma par kavētu virsstundu apmaksu. Tie ir kompānijas iekšējie noteikumi. Vai būtu pareizi februāra un marta virsstundu piemaksas ietvert atvaļinājuma naudas aprēķinā par aprīļa un maija periodu (neatkarīgi no tā, kad virsstundu piemaksas ir izmaksātas darbiniekam)?
Un vai varētu aprēķināt atvaļinājuma naudu par aprīļa un maija periodu divos atsevišķos posmos? Attiecīgi maija atvaļinājuma naudas aprēķinā jāņem vērā virsstundu piemaksas iepriekšējos mēnešos.
Darba devējs teica, ka man būtu jāuzraksta divi iesniegumi par atvaļinājumu, viens par aprīli, otrs par maiju.
Paldies!



A
atbild:
19. jūnijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma normas nosaka, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas un veikt par tām samaksu darba līgumā noteiktajā kārtībā. No iesniegtā jautājuma ir secināms, ka Darba likuma 137. panta prasības par precīzu darba laika uzskaiti netiek laikus izpildītas, līdz ar to rodas nākamie jautājumi.

Grāmatvedības aprēķini aprakstīti neskaidri, tādēļ Jums var ieteikt iesākumā skaidrojumu par darba samaksas aprēķinu pieprasīt darba devējam, kā to paredz Darba likuma 71. pants. Ja darba devējs atbildes nesniedz vai arī skaidrojums šķiet nepareizs vai nesaprotams, Jums būtu ieteicams ar visiem dokumentiem vērsties Valsts darba inspekcijā uz klātienes konsultāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas