E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17178
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Pašrocīgi izstrādāts projekts ēkai ar platību virs 25 m²

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2019
Artjoms

Es savā dārza teritorijā gribu uzbūvēt saimniecības ēku kopā ar pirti zem viena jumta. Zinu, ka līdz 25 m² varu pats uzzīmēt projektu un iesniegt izskatīšanai bez arhitekta paraksta. Jautājums ir sekojošs: vai varu pats uzzīmēt projektu, lielāku par atļautajiem 25 m²? Piemērām, 30 m²?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019

Pirmās grupas ēkas vai tās daļas nepieciešamo būvniecības ieceres dokumentāciju atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 12. punktam savai dzīvojamai ēkai, tās palīgēkai vai lauku saimniecības nedzīvojamai ēkai izstrādāt un apliecināt, ka tā atbilst būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam, lokālplānojumam vai detālplānojumam (ja tāds ir izstrādāts), būvniecības ierosinātājs var pats gadījumos, kuri minēti Ēku būvnoteikumu 6.1. apakšpunktā.

Ēku būvnoteikumu 6.1. punktā ir norādīts, kāda būvniecības dokumentācija iesniedzama kuros pirmās grupas būves būvniecības gadījumos, jo tie ir dažādi un atkarīgi no situācijas.

Lai saprastu, vai ēka ir vai nav I grupas būve, jāskatās MK noteikumu Nr. 500 “Vispārīgo būvnoteikumi” 1. pielikums “Būvju iedalījums grupās atbilstoši būvniecības procesam”, kur atkal redzams, ka pēc apbūves platības laukuma ir iespējami 3 pirmās grupas būvju varianti:

  1. mazēka (vienstāva ēka, t. sk. nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m²);
  2. ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;
  3. atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstamā iekārta.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas