E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17175
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kreditora saziņa ar parādnieku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2019
Alīna

Labdien! Vai kreditors ir tiesīgs bez iepriekšēja brīdinājuma nākt uz deklarēto dzīvesvietu? (Piezvanīja pie durvīm, bet es nelaidu iekšā). Kurā gadījumā drīkst un kurā nedrīkst? Ja tas vispār ir aizliegts, kādās instancēs šādā situācijā var vērsties? Izlasīju līgumu, tur nav punkta, ka var apmeklēt dzīvesvietu. Es biju sasniedzama ar e-pasta starpniecību, man tur neviens neatbildēja. Pirms nāca pie manis uz mājām, nebija ne zvana, ne ziņas, vienkārši ieradās parādnieku departamenta darbinieks un paziņoja, ka vajag aprunāties. Teikšu godīgi – iepriekš necēlu klausuli, bet biju sasniedzama e-pastā.

A
atbild:
20. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kreditors var izvēlēties, vai piedzīt parādu, nodot to piedzīšanai ārpustiesas parādu piedzinējam vai arī iesniegt prasību tiesā. Informēšana un saziņas kārtība ar parādnieku noteikta Parādu ārpustiesas atgūšanas likumā.

Vispirms kreditors vai parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējs jeb piedzinējs parādniekam rakstveidā paziņo par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. 21 dienas laikā no šāda paziņojuma saņemšanas brīža parādniekam ir tiesības sniegt iebildumus par parāda esamību, tā apmēru un samaksas termiņu.

Likums arī nosaka, ka parādniekam ir pienākums sadarboties ar kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju.

Saskarsmē ar parādnieku ir aizliegts:

1) izmantot agresīvas saskarsmes formas (arī izteikt draudus un veikt darbības, kas aizskar dzimuma, vecuma, rases vai etnisko piederību un drošību, reliģisko, politisko vai citu pārliecību, invaliditāti, sociālo izcelsmi un mantisko vai ģimenes stāvokli, kā arī seksuālo orientāciju);

2) sazināties ar parādnieku viņa cieņu un godu aizskarošā formā;

3) apmeklēt parādnieku viņa darbavietā, darbu veikšanas vietā vai dzīvesvietā bez parādnieka iepriekšējas piekrišanas;

4) sniegt nepatiesu vai maldinošu informāciju par parāda nemaksāšanas sekām.

Saziņā ar parādnieku kreditoram un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir pienākums ievērot samērīgumu.

Saziņa ir uzskatāma par nesamērīgu, ja tā:

1) notiek svētdienās vai likumā noteiktajās svētku dienās;

2) notiek laikā no pulksten 21.00 līdz 8.00 vai bez parādnieka iepriekšējas piekrišanas laikā no pulksten 21.00 līdz 23.00;

3) apgrūtina parādnieka spēju izmantot ikdienas saziņai attiecīgus elektronisko sakaru līdzekļus.

Ar parādnieku sazinās, izmantojot tos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, kas norādīta kreditora un parādnieka noslēgtajā tiesiskajā darījumā.

Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot noslēgtajā tiesiskajā darījumā norādītos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, vai ja to ir lūdzis pats parādnieks, kreditors un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs izmantot kontaktinformāciju, kas tam ir kļuvusi zināma vai iepriekšējās sadarbības laikā izmantota saziņai ar parādnieku.

Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot iepriekš minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.

Ja parādnieks izvairās no saziņas un nav sasniedzams, kreditors var izmantot Civilprocesa likuma 1. pantā paredzētās tiesības uz tiesas aizsardzību.

Nav saprotams, kāpēc Jūs neatsaucaties uz telefona zvaniem, ja kontakttālrunis darījumā ar kreditoru ir bijis norādīts saziņai. Izmantot elektronisko pastu paziņojuma nosūtīšanai kreditors var tikai tad, ja parādnieks ir norādījis savu e-pasta adresi, piekrītot lietot to saskarsmē ar kreditoru vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju.

Katrā ziņā izvairīšanās no komunikācijas neatbrīvo parādnieku no saistībām.

Parādnieks par savu tiesību aizskārumu var vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas