E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17163
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Autors norāda savus personas datus un pēc izvēles – pseidonīmu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2019
Dita

Labdien! Man ir jautājums par iespēju nodarboties ar saimniecisko darbību, izmantojot pseidonīmu. Mēs zinām, ka daudzi rakstnieki raksta grāmatas nevis ar savu īsto vārdu, bet gan ar pseidonīmu. Tas ir likumīgi, un izdevniecības uz grāmatas vāka norāda autora pseidonīmu, nevis īsto vārdu. Tai pašā laikā šie grāmatu autori maksā nodokļus un viņiem izdodas publiski sevi reklamēt un uzstāties ar pseidonīmu, bet, maksājot nodokļus, viņu pseidonīms tiek attiecināts uz īsto vārdu. Nav zināms, kādus datus šie rakstnieki norāda, slēdzot līgumu ar izdevniecībām, taču publika/sabiedrība nezina viņu īsto vārdu. Sakiet, lūdzu, kā pēc likuma Latvijas darbu autori, kuri izmanto pseidonīmu un neizziņo savu īsto vārdu sabiedrībai, var kārtot visas nodokļu maksāšanas, līgumu slēgšanas lietas? Kāda informācija par sevi viņiem jānorāda šajā specifiskajā situācijā? Pseidonīma izmantošana ir likumiska tiesība, taču nav skaidrs, kā šo likumisko tiesību izmantot, kārtojot iepriekš minētos jautājumus.

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Autortiesību likuma 14. pantā (Autora personiskās tiesības) ir noteikts, ka darba autoram ir neatsavināmas autora personiskās tiesības uz vārdu – tiesības pieprasīt, lai viņa vārds būtu pienācīgi norādīts visās kopijās un jebkurā ar viņa darbu saistītā publiskā pasākumā, vai pieprasīt pseidonīma lietošanu vai anonimitāti.

Autora paša ziņā ir izlemt – atklāt sabiedrībai savu personību vai ne.

Savukārt līgumu par autordarba izpildi slēdz konkrēta fiziska persona, kurai ir vārds, uzvārds, personas kods. Pseidonīms (izdomāts vārds) ir izvēles tiesības, un autors var norādīt, vai viņa darbs publiskojams ar īsto vārdu vai pseidonīmu, ko arī norāda līgumā.

Katram nodokļa maksātājam ir algas nodokļa grāmatiņa (elektroniski reģistrējama Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā sistēmā), un nodokļu deklarācijas iesniedz, nodokļus no autoratlīdzības ienākumiem maksā reālā fiziskā persona, kura gūst ienākumus. Arī naudu par autordarbu saņem reāla persona, nevis izdomāta.

Tā nav nekāda īpaši specifiska situācija tiem, arī izdevniecībām, kas strādā ar autoriem. Autoratlīdzības izmaksātājam jāietur likumos noteiktie nodokļi. Kopš 2018. gada autoratlīdzības izmaksātāja pienākums ir no saviem līdzekļiem samaksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% apmērā no autoratlīdzības tās saņēmēja valsts pensiju apdrošināšanai. Ir arī jāiesniedz VID ziņojums par veiktajām iemaksām pensiju apdrošināšanai no autoratlīdzībām. Izmaksātājs pārskaita naudu budžetam par konkrēto reālo cilvēku, nevis par kaut kādu neidentificējamu personu X (kas ir pseidonīms).

Autoratlīdzības izmaksātājam 5% VSAOI maksājums nav jāmaksā par autoratlīdzības saņēmēju, kuram noteikta I vai II grupas invaliditāte, ir piešķirta vecuma pensija, pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā, kā arī par autortiesību mantiniekiem un citu autortiesību pārņēmējiem.

Pašam autoratlīdzības saņēmējam – ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru – jāveic VSAOI kā pašnodarbinātajam. VID reģistrējas konkrēta fiziska persona, nevis izdomāta persona. Autoram no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, ir jāveic VSAOI vispārējā apmērā (32,15%). Neatkarīgi no saņemtā autoratlīdzības apmēra autoratlīdzības saņēmējam VSAOI nav jāveic, ja autoratlīdzības saņēmējs paralēli ir darba ņēmējs un alga viņam pie viena vai vairākiem darba devējiem kopā sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru.

Plašāku informāciju par autoratlīdzību un nodokļu piemērošanu varat izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas