E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17131
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Komandējums un darba brauciens

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Rolands

Mans darbs saistīts ar komandējumiem, un tieku nodarbināts tikai ārvalstīs. Darbavieta reģistrēta Latvijā.
1. Kā jāaprēķina svētku dienas, ja tās iekrīt komandējuma laikā? Vai komandējuma dienas nauda būtu jāaprēķina 100% dubultā?
2. Vai jāņem vērā svētku dienas valstī, kurā esmu nosūtīts komandējumā, vai valstī, kurā reģistrēts uzņēmums?
3. Manu algu veido stundas likme un komandējuma dienas nauda. Ja komandējuma dienas nauda uzskatāma par minimālo algas daļu tajā valstī, kurā esmu nosūtīts, vai nav tā, ka komandējuma dienas nauda jārēķina klāt pie ikgadējā atvaļinājuma un slimības lapas?

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu sniegtais situācijas apraksts nedod pietiekamu izpratni, vai tiekat nosūtīts komandējumā vai arī tiesiskās attiecības regulē normatīvie akti par darbinieka nosūtīšanu. Katrā situācijā ir atšķirīgs tiesiskais regulējums.

Ja darbinieks tiek nosūtīts veikt darbu citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, neatkarīgi no darba līgumam un darba tiesiskajām attiecībām piemērojamā likuma darba devējam ir pienākums šim nosūtītajam darbiniekam nodrošināt nodarbinātības noteikumu izpildi, arī attiecībā uz minimālo darba algas likmi, un darba apstākļus saskaņā ar Darba likuma 14.1 panta pirmo daļu atbilstoši attiecīgās valsts normatīvajiem aktiem vai darba koplīgumiem, kas atzīti par vispārsaistošiem.

Līdz ar to jautājumi par svētku dienu apmaksu skatāmi kopsakarā ar tās valsts tiesību aktiem, uz kuru darbinieks nosūtīts. Saskaņā ar Latvijas Republikas tiesību aktiem komandējuma dienas nauda Latvijā netiek maksāta divkāršā apmērā.

Informācija darbiniekiem, kuri nosūtīti veikt darbu ārvalstīs, un par katras valsts normatīvo aktu pamatprasībām ir pieejama Valsts darba inspekcijas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas