E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17129
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Saistību noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Jānis

Labdien! 2018. gada beigās, apmeklējot kib.lv mājaslapu, ar pārsteigumu atklāju, ka man ir nenokārtotas parādsaistības (studējošā kredīts) pret AS “Citadele banka”, kaut gan dzīvē man nav bijis nekādu darīšanu ar šo banku. Summējot vēsturiski ekonomiskos notikumus Latvijā, nonācu pie secinājuma, ka “Citadele banka” ir pārņēmusi “Parex bankas” saistības un par to nav informējusi klientu. Ne “Parex banka”, ne “Citadele banka” ar mani nav sazinājusies no 09.02.2004., kad ir fiksēts pārkāpuma datums (informācija no kib.lv), un informējušas par neizpildītām kredītsaistībām. Līdz šim brīdim biju pārliecināts, ka šīs kredītsaistības ir nokārtotas, t.i., mans bijušais darba devējs apņēmās tās nokārtot. Ņemot vērā to, ka ir pagājis tik ilgs laiks un man nav iespējas vairāk neko pierādīt, jo arī šis darba devējs ir likvidēts, es vērsos pie AS “Citadele banka” ar vēstuli, izklāstot visus faktus, un atsaucos uz Komerclikuma D daļas 406. pantu, kas nosaka, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, līdzīgi kā Jūsu sniegtajā konsultācijā – Jūsu mājaslapā, https://lvportals.lv/e-konsultacijas/11047-prasijuma-noilgums-un-ta-partrauksanas-apstakli-2016 , uz ko es saņēmu atbildi, ka, “ievērojot to, ka no Līguma izrietošo saistību atmaksas kārtību reglamentē 23.10.2001. Ministru kabineta noteikumi Nr. 445 “Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošā kredīts”, tad aizdevumiem no valsts budžeta līdzekļiem piemērojami LR Civillikuma noteikumi (t.sk., 1895., 1905. pants), nevis Komerclikuma D daļas 406. pants, ņemot vērā visu iepriekš minēto, uzaicinām Jūs veikt parāda saistību pilnīgu izpildi”. Vēlos uzzināt, cik korekta ir bankas pārstāvja atbilde un vai šī atbilde ar atgādinājumu par nenokārtotām kredītsaistībām nepārtrauc noilgumu.

A
atbild:
10. jūnijā, 2019

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. Ministru kabineta 2001. gada 23. oktobra noteikumu Nr. 445 “Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošo kredīts” 9. pants nosaka, ka Izglītības un zinātnes ministrija noslēdz ar kredītiestādi līgumu par valsts budžeta līdzekļu nodošanu studējošo kreditēšanai un kreditēšanas darbību veikšanu. Līdz ar to šāds kredītiestādes līguma slēgšanas gadījums ar studējošo vai studējošā izglītības iestādi būs uzskatāms par komercdarbību (komercdarījumu) Komerclikuma izpratnē.

Attiecīgi Civillikuma normas ir uzskatāmas par vispārīgo tiesību aktu, savukārt Komerclikumā paredzētās normas par speciālo tiesību aktu. Vispārīgā tiesību akta normas piemēro tiktāl, kamēr tās nenonāk pretrunā ar speciālajām tiesību normām. T.i., ja Civillikumā paredzēts ilgāks noilguma termiņš nekā speciālajā likumā (Komerclikumā), tad piemērojamas Komerclikuma normas.

Attiecībā uz noilguma pārtraukumu jānorāda, ka kreditora atgādinājums Civillikuma 1905. panta izpratnē pārtrauc noilgumu. T.i., ja kredītiestāde Jums regulāri (ne retāk kā reizi trijos gados) nosūta atgādinājumu par neizpildītam saistībām, tad noilguma termiņš ar šādu atgādinājumu tiek pārtraukts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas