E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17121
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vai nestrādājoša māte var piedzīt uzturlīdzekļus no bērniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Ilze

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai sieviete, kurai ir 57 gadi (dzimusi 1961. gadā), var piedzīt uzturlīdzekļus no saviem bērniem? Viņa ir otro reizi precējusies un dzīvo kopā ar laulāto. Vīrs strādā ārzemēs un ļoti labi nopelna. Viņa Latvijā saņem invaliditātes pensiju 80 eiro mēnesī. Strādāt spējīga, tikai daudzus gadus nav bijusi vēlēšanās strādāt. Vīrs pilnībā nodrošinājis un vēl joprojām nodrošina. Viņa grasās iet uz tiesu un piedzīt no dēliem uzturlīdzekļus. Visi trīs dēli ar ģimenēm dzīvo ārzemēs. Vai uzturlīdzekļu summa attiecas tikai uz bērniem, vai arī uz viņas vīru? Kā tiek aprēķināta uzturlīdzekļu summa? Paldies!

A
atbild:
05. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 188. panta pirmā daļa paredz bērnu pienākumu uzturēt savus vecākus, vajadzības gadījumā arī vecvecākus, samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli. Taču atšķirībā no absolūta pienākuma vecākiem rūpēties par saviem bērniem uzturēt vecākus nav beznosacījuma pienākums. Civillikuma 188. panta otrā daļa pat paredz iespēju bērnu atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus, ja tiek konstatēts, ka viņi bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem vai vecvecākiem izšķir tiesa.

Kritērijus, kādos gadījumos iestājas bērna pienākums uzturēt vecākus, likumdevējs nav definējis. Tāpat nav noteikts konkrēts apmērs un laika periods, kādā bērnam būtu jāuztur vecāki. Kā norādījis Augstākās tiesas Senāts 2011. gada 27. aprīļa spriedumā Nr. SKC-160/2011, pienākums bērniem apgādāt vecākus nepastāv vienmēr, bet gan rodas tikai vajadzības gadījumā. Ar vajadzības gadījumu jāsaprot vecāku nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem tādu iemeslu dēļ, ka viņi paši objektīvu iemeslu dēļ nespēj sevi nodrošināt un apgādāt. Piemēram, darbspējīgas personas “nevēlēšanās strādāt” nav uzskatāma par objektīvu iemeslu.

Ja mātei un bērniem rodas domstarpības par šo jautājumu, tas ir jāizšķir tiesā, kas attiecīgi, izvērtējot konkrētās lietas dalībnieku iesniegtos argumentus un pierādījumus, lems par bērnu pienākumu maksāt uzturlīdzekļus mātes uzturam. Sniedzot prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, mātei vajadzība pēc papildu līdzekļiem būs jāpamato, iesniedzot pierādījumus, kas apliecina viņas finansiālo stāvokli un nespēju sevi nodrošināt, piemēram, izziņas, kas apliecina ikmēneša ienākumus un nepieciešamos izdevumus, kā arī apliecinājumu veselības stāvoklim, kas neļauj strādāt algotu darbu. Jāteic, ka šajā gadījumā tiks ņemts vērā arī mātes laulātā materiālais stāvoklis, jo Civillikuma 84. pants uzliek pienākumu laulātajiem vienam par otru gādāt un kopīgi rūpēties par ģimenes labklājību.

Vairāk par tiesu praksi lasiet LV portāla skaidrojumā Vecāki piedzen uzturlīdzekļus no bērniem – ko ņem vērā tiesa?.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas