E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17119
Lasīšanai: 4 minūtes
2
1
2
1

Pret galvotāju var vērst piedziņu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2019
Olga

Labdien! Pirms 10 gadiem biju galvotāja dzīvokļa pirkšanā. Sieviete dzīvokli zaudēja, jo nemaksāja kredītsaistības, un Aizkraukles Banka pārdeva to izsolē. Palika parāds 45 000 eiro apmērā. Par to pat nezināju, jo nesaņēmu nevienu vēstuli. Pirms 7 gadiem mana māte nopirka dzīvokli uz nomaksu. Visu savlaicīgi maksājām. Pirms 3 gadiem māte nomira, un šo dzīvokli pārrakstīju uz sava vārda (kopā ar visām saistībām). Pēc tam sākās murgs. Pati dzīvoju Anglijā jau 9 gadus. Saņēmu vēstuli no tiesu izpildītāja par mana dzīvokļa pārdošanu, lai segtu parādu, kas izveidojies no pirmā dzīvokļa pārdošanas. Dzīvokli zaudēju. Visa summa, kas bija saņemta no pārdošanas, aizgāja pie mana kreditora “Privatbank”. Palika vēl 1000 eiro parāds, jo vajadzēja segt arī tiesu izpildītāja izmaksas. Tātad no manis grib tos 45 000 un vēl 1000, kas palika parāds kreditoram “Privatbank”. Sieviete, kura pirms 10 gadiem pirka dzīvokli, dzīvo un strādā Vācijā. Zinu viņas koordinātas. Vai tiesa un/vai tiesu izpildītājs var pieprasīt informāciju par maniem ienākumiem un mantu Anglijā? Vai to var atņemt? Vai varu iedot informāciju par šo sievieti, lai mani neaiztiek? Paldies!

A
atbild:
08. jūlijā, 2019

Civillikuma 1692. pants nosaka: galvojums ir līgumā apstiprināts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda.

Ja tiesas spriedumā ir noteikta parāda piedziņas secība, tad tiesu izpildītājs var vērsties pret galvotāju.

Praksē tādos gadījumos tiesu izpildītājs vispirms noformē konstatācijas aktu, ka piedziņa nav iespējama no aizņēmēja, pieņem lēmumu par izpildu darbību uzsākšanu pret galvotāju un tad uzsāk veikt piespiedu izpildes darbības. Galvotājs par to vienmēr tiek informēts.

Latvijas zvērināts tiesu izpildītājs nevar veikt nekādas piespiedu izpildes darbības Vācijā vai Anglijā.

Tiesu izpildītāju likuma 40. panta pirmā daļa nosaka: zvērināta tiesu izpildītāja izvirzītās prasības un dotie rīkojumi, veicot amata darbības, ir saistoši visām personām valsts teritorijā.

Attiecībā par piedziņas vēršanu pret Jums Anglijā: vienotus noteikumus par jurisdikciju, spriedumu atzīšanu un izpildi civillietās un komerclietās Eiropas Savienības līmenī nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 12. decembra regula (ES) Nr. 1215/2012 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi civillietās un komerclietās . Piedzinējam, kas vēlas Latvijas tiesas spriedumu izpildīt ārvalstīs, jāiegūst regulā norādītā sprieduma izpildāmības apliecība. Minētā apliecība ļauj ārvalsts tiesībsargājošajām iestādēm formāli pārbaudīt, vai spriedums ir galīgs un izpildāms tā pieņemšanas valstī. Latvijā Civilprocesa likuma 541.panta 4.4 daļa paredz, ka Eiropas Parlamenta un Padomes regulas 1215/2012 53. un 60. pantā minēto apliecību tiesa izraksta pēc lietas dalībnieka lūguma, kad spriedums vai lēmums stājies likumīgā spēkā, bet gadījumos, kad spriedums vai lēmums izpildāms nekavējoties, – tūlīt pēc sprieduma pasludināšanas vai lēmuma pieņemšanas. Lai saņemtu minēto sprieduma izpildāmības apliecību, kreditoram jāvēršas tiesā, kuras lietvedībā lieta atrodas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas