E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17082
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Administratīvo pārkāpumu izdarījušas nepilngadīgas personas aizturēšanas kārtība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2019
edijs

Labdien! Ir atgadījusies tāda lieta, manu puiku, 16 gadus vecu, policija pieķēra mežā alkohola reibumā. Pie aizturēšanas netika nekas paskaidrots un paziņots aizturēšanas iemesls. Policijas darbinieks jaunieti nogāza no kājām, no jaunieša puses nebija nekādu pretošanās pazīmju. Tad jaunietis tika nogādāts policijas iecirknī, kur arī netika veiktas nekādas pārrunas. Policijas dežūrdaļā tika veikts alkohola tests – izelpa uzrādīja 0,5 promiles, un pēc alkohola testa tika iedota lapiņa ar rezultātu. Tas viss no aizturēšanas brīža ilga ap 4 stundām. Netika sastādīts aizturēšanas protokols, paskaidrotas viņa tiesības un pienākumi. Tikai pēc 4 nosēdētām stundām policija informēja vecākus, ka dēls ir policijā, lai dodas pakaļ. Kad ierados pēc dēla ar jautājumu, kas te notiek, nesagaidīju nekādu atbildi. Jautājums – kā pēc likuma ir jārīkojas likumīgi pareizi, vai protokols jāsastāda, kad ir jāinformē vecāki, vai drīkst nopratināt 16 gadus vecu jaunieti bez vecāku klātbūtnes? Vēlētos uzzināt, kā bija likumīgi pareizi jārīkojas šādā situācijā – gan policijas darbiniekiem, gan mums. Paldies!

A
atbild:
05. jūnijā, 2019
Linda Balode
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 253. panta pirmo daļu par administratīvo aizturēšanu sastāda protokolu, kurā norāda tā sastādīšanas laiku un vietu, protokola sastādītāja amatu, uzvārdu, vārdu, ziņas par aizturēto personu, aizturēšanas laiku un motīvus. Protokolu paraksta amatpersona, kas to sastādījusi, un aizturētais. Ja aizturētais atsakās parakstīt protokolu, par to izdara ierakstu protokolā. Šā panta otrajā daļā noteikts, ka par nepilngadīgā aizturēšanu obligāti paziņo viņa vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj.

Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Jānis Muižnieks skaidro, ka procesuālo (lietvedības) kārtību administratīvo pārkāpumu lietās regulē LAPK, arī to, kāda darbība vai bezdarbība atzīstama par administratīvo pārkāpumu, kādu administratīvo sodu kāda institūcija (amatpersona) un kādā kārtībā var uzlikt personai, kas izdarījusi administratīvo pārkāpumu.

Atbilstoši LAPK 7. panta ceturtajai daļai likuma prasību ievērošanu, piemērojot ietekmēšanas līdzekļus par administratīvajiem pārkāpumiem, nodrošina ar augstāku institūciju un amatpersonu realizētu sistemātisku kontroli, prokurora uzraudzību, pārsūdzēšanas tiesībām un citos likumā noteiktajos veidos.

Pie administratīvās atbildības saucamas personas, kuras līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegušas 14 gadu vecumu, ko nosaka LAPK 12. pants.

Šā likuma 248. pants attiecībā uz administratīvā protokola saturu neparedz kaut kādus izņēmumus personām, kuras ir nepilngadīgas. Savukārt LAPK 249. pants paredz, ka administratīvā pārkāpuma protokols ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no tā sastādīšanas nosūtāms nepilngadīgās personas likumiskajam pārstāvim. Tāpat to arī nosaka 250. pants, proti, ja lēmumu par administratīvā pārkāpuma lietvedības uzsākšanu pieņem attiecībā uz nepilngadīgu personu, minētā lēmuma kopiju nosūta nepilngadīgās personas likumiskajam pārstāvim uz deklarēto dzīvesvietu vai norādīto adresi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas